Ozbiljna opomena vozačima

U lančanom sudaru koji se u nedelju ujutru dogodio na autoputu Šid - Beograd kod Šimanovaca poginule su dve osobe dok je njih 25 povređeno. Uzrok nesreće bila je gusta magla. Očekujemo odgovore na pitanja koja smo postavili MUP-u i "Putevima Srbije", šta čine kako bi se ovakve nesreće u budućnosti sprečile.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2013.

10:25

Default images

U sudaru u kome je prema dosadašnjim informacijama učestvovalo 38 vozila, na žalost, smrtno su stradale dve osobe.

Među 25 povređenih veliki broj su strani državljani koji su bili na proputovanju kroz Srbiju, a jednoj devojci je amputirana noga.

Pogledajte snimak TV B92 sa lica mesta:



Udes kod Šimanovaca je treći lančani sudar koji se dogodio na autoputu u blizini Beograda u poslednjih desetak dana.

U nedelju 15. decembra desila se saobraćajna nesreća na autoputu Niš - Beograd, na samom ulazu u Beograd, u kojoj je učestvovalo 13 vozila. Dva dana kasnije, gotovo na istom mestu, ali u smeru ka Nišu, sudarilo se desetak automobila. Na sreću, u ovim udesima niko nije poginuo, ali je dvadesetak osoba povređeno.

Na žalost, nesreća kod Šimanovaca pokazuje da ova dva lančana sudara nisu bili dovoljna opomena vozačima, ali ni nadležnim službama. Lančani sudar koji se desio u nedelju pokazao je da su vozači nedovoljno pripremljeni za situaciju kada se na autoput spusti gusta magla.

Problem je pre svega, što na samom autoputu ne postoji adekvatna signalizacija, odnosno info table koje će na vreme upozoriti vozače da nailaze na deonicu na kojoj je gusta magla i loša vidljivost na putu, kao i kolika je preporučena brzina u takvim okolnostima.

U takvim situacijama, mi kao vozači obično smo prepušteni sami sebi. Kako ćemo reagovati, zavisi i od toga koliko smo iskusni u vožnji u takvim uslovima, ali i da li ćemo prilagoditi brzinu automobila.

U zimskim uslovima vožnje, podjednako je važno i kako smo pripremili svoj automobil, odnosno da li imamo odgovarajuće gume. Dokazano je da je zaustavni put, kada je niska temperatura i vlažnan kolovoz, kraći ako se koriste zimske gume. To je važno upozorenje zbog naše sopstvene bezbednosti, a ne toliko zbog samog zakona koji propisuje upotrebu zimskih guma.

Cilj nam je da podignemo svest vozača, ali i nadležnih službi, kako bi se ubuduće izbegle ovakve tragične nesreće. Zbog toga smo pitali MUP i "Puteve Srbije" šta konkretno preduzimaju da bi se poboljšala bezbednost na autoputevima u uslovima guste magle. Interesuje nas je da li je moguće pojačanim prisustvom saobraćajne policije na autoputu u vreme kada je magla smanjiti rizik od nesreće.

Takođe, zanima nas da li JP "Putevi Srbije" planira da uvede signalizaciju na autoputevima kojom će upozoriti vozače na iznenadnu maglu, kao što se to radi u zemljama zapadne Evrope. Odgvore na ova i ostala pitanja koja smo postavili objavićemo u posebnom članku.

Dok se situacija bitnije ne izmeni, mogućnost da dođe do sličnih lančanih sudara i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju. Zbog toga još jednom apelujemo na vozače da budu oprezni i skoncentrisani, posebno u vožnji po magli i da ne rizikuju bez potrebe.

Odgovore na pitanja koja smo postavili "Putevima Srbije" možete pročitati u posebnom članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: