Kakav je to čudan kamen na Marsu?

Nasin rover Kjurioziti nedavno je snimio kamen neobičnog oblika, koji je prouzrokovao brojne rasprave na internetu.

Život

Izvor: Space.com

Četvrtak, 19.01.2017.

17:10

Kakav je to čudan kamen na Marsu?
Ejms Nob (Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Mali objekat sive boje takođe je privukao pažnju naučnika, koji kažu da je najverovatnije reč o meteoritu, piše space.com.

Oni su objekat nazvali Ejms Nob i podvrgli ga testiranju spektrometrom na roveru kako bi utvrdili njegov hemijski sastav.

Rezultati su pokazali da je reč o meteoritu koji se sastoji od gvožđa i nikla. Dimenzije objekta su 10 x 14 centimetara.

U pitanju je četvrti kamen porekla iz svemira koji je Kjurioziti pronašao na Marsu, navode članovi tima misije.

Rover je u maju 2014. pronašao dva velika gvozdena meteorita, dužine oko 2 metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime “Kameno jaje”.

Gladak izgled i nastanak brazdi na "Kamenom jajetu" prouzrokovao je prolazak meteorita kroz atmosferu kad se rastalio pre nego što se stvrdnuo i pao na tlo.
Kameno jaje (Foto: NASA / JPL-Caltech / MSSS )
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: