Naučnica koja je dobila milion od EU: Može i ovde, ako se trudiš

Projekat koji se bavi razumevanjem osnovnih zakona prirode doneće Srbiji milion i trista pedeset šest hiljada evra bespovratnih sredstava Evropske unije.

Život

Izvor: Jelena Kikiæ

Sreda, 07.12.2016.

17:19

Naučnica koja je dobila milion od EU: Može i ovde, ako se trudiš
Magdalena Ðorðeviæ (Foto: Centar za promociju nauke)

Dr Magdalena Đorđević bavi se teorijskom fizikom. Dobila je prestižni grant Evropskog istraživačkog saveta i dokazala da, i pored neadekvatne podrške države, domaći istraživači pripadaju evropskoj naučnoj eliti.

“Kvark-gluonska plazma je jedno novo stanje materije koje nastaje pod izuzetno visokim temperaturama i pritiscima kada su kvarkovi i gluoni, koji su inače elementarne čestice, koje su u normalnom stanju zarobljene, postaju slobodne”, rekla je naučnica Magdalena Đorđević.

Dr Đorđević istražuje osobine materije. Jedan je od 12 naučnika koji su dobili podršku Evrope da u narednih pet godina sprovedu svoja istraživanja koja bi mogla da promene tok svetske nauke. ERC grant se dodeljuje samo izvrsnima.

“Tačno je da se u našoj državi u nauku ne ulaže mnogo, ali je tačno da su uz veliki trud i napor ovakvi vrhunski rezultati mogu postići. Ja se nadam da će ovo biti podstrek našim naučnicima da se vredi prijaviti za ovakve fondove i da uz trud i želju i entuizijazam i napor ovakvi rezultati mogu postići. Glavni problem u našoj državi trenutno što se tiče nauke je nedostatak planiranja i velika neizvesnost. Da bi naučnik mogao da se bavi naukom uspešno, on mora u svakom trenutku da zna sa koliko novca raspolaže i ako taj novac nema, da li postoji neki način, neki konkurs, neka mogućnost da novac pribavi. Nauka košta. I kod nas je najveći problem što ne postoji takav stav.“

Pre dve godine ERC grant dobila je profesorka Sofija Stefanović sa Filozofskog fakulteta. Ona i njen tim u Laboratoriji za bioarheologiju istražuju kada je žena u neolitu počela da rađa više od jednog deteta, odnosno kada je svetska populacija počela da se uvećava.

“Sofija je dobila grant iz društvenih nauka, ja sam dobila iz prirodnih. Znači iz dve različite oblasti. Sofija je dobila grant iz startera, to je znači za mlade naučnike, ja sam dobila u konkurenciji konsolidatora, to su naučnici srednjih godina. to znači da je moguće dobiti u različitim kategorijama. to upravo pokazuje da mi imamo potencijal da dobijemo i u različitim oblastima i u različitim kategorijama.”

Magdalena Đorđević diplomirala je na Fizičkom fakultetu, doktorirala na američkom Kolumbija univerzitetu, a istraživanja u oblasti nuklearne fizike nastavila u Ohaju. Pre šest godina vratila se u Srbiju na poziv Instituta za fiziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: