Muzej Nikole Tesle o papirima FBI: Za nas to još nije ozbiljno

Nakon što je FBI objavio dokumenta o Tesli, iz Muzeja Nikole Tesle za B92 kažu da je to za njih zasad samo "neozbiljna" vest.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

10:36

Muzej Nikole Tesle o papirima FBI: Za nas to još nije ozbiljno
Muzej Nikole Tesle (Foto: Tanjug / Milutin Markoviæ)

Reč je o poverljivim dokumentima koje je FBI prikupljao o srpskom naučniku, a objavio 73 godine nakon njegove smrti na osnovu zakona o slobodi informacija.

Među papirima ima raznih prepiski, novinskih članaka, čak i bizarnih pisama, ali i dokumenata koje je potpisao čuveni prvi čovek Biroa Edgar Huver, kao i potvrda da je američka vlada zaplenila stvari Nikole Tesle nakon njegove smrti.

Takođe, među stotinama stranica se mogu naći i izveštaji ljudi koji su imali uvid u Tesline materijale, koji se nalaze u jednom skladištu na Menhetnu.

Ipak, nedelju dana nakon objavljivanja dokumentacije, a 24 sata nakon što su o papirima pisali svi mediji u zemlji, pa i neki u inostranstvu, u Muzeju su i dalje nepoverljivi.

"Ne zna se autentičnost tih dokumenata, mi ne znamo ništa o njima. Ne znamo da li je zaista FBI“, kažu iz Muzeja.

Inače, dokumentacija je javno dostupna na sajtu američkog Federalnog istražnog biroa - možete je pogledati ovde.

“To je za nas bila samo vest i ništa više. Mi imamo 160.000 dokumenata o Tesli koji se nalaze u muzeju od samog otvaranja", rekli su nam u Muzeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: