Satanisti Amerike žele da uvedu svoju veronauku u osnovne škole

Lideri sekte Satanistički hram žele da pruže osnovcima Amerike alternativu vannastavnoj veronauci.

Život

Izvor: washingtonpost.com

Nedelja, 31.07.2016.

12:21

Satanisti Amerike žele da uvedu svoju veronauku u osnovne škole
Foto: Afterschoolsatan.com

Oni tvrde da su se hrišćani već “infiltrirali u živote američke dece” kroz religijske programe koji se izvode nakon obaveznih časova i sada žele da im ponude izbor: Isus ili Satana.

“Ključno je da deca razumeju da postoji mogo različitih gledišta na istu temu i da imaju više izbora nego što im se čini”, kaže Dag Mesner, jedan od osnivača Satanističkog hrama.

Njegova grupa planira da organizuje Satanistički klub u osnovnim školama i već skupljaju potpise da im škole dozvole vannastavne aktivnosti već od naredne školske godine.

Promotivni video za njihov program podseća na mešavinu horor filma i parodije, a pokrenuli su i sajt Afterschoolsatan.com. Oni tvrde da njihov plan nema nikakve veze sa promovisanjem obožavanja đavola i kažu da Satanistički hram ne podstiče na verovanje u postojanje nekog natrpirodnog bića, nego da su poklonici nauke i racionalizma.

Prema Mesneru, “Satana” je samo “metaforički konstrukt” koji treba da predstavlja odbacivanje svih oblika tiranije nad ljudskim umom.

Kurikulum Satanističkog kluba sadrži vežbe zaključivanja i razvijanja društvenih veština. Iz grupe kažu da će u grupi deca dobijati zdrave obroke, literaturu, kreativno učenje, rešavanje zagonetki i likovno.

Svako dete će imati člansku kartu i biće mu potrebna dozvola roditelja za pohađanje ovih vannastavnih aktivnosti.

“Mislimo da je važno da deca gledaju na istu temu iz različitih uglova, da razmišljaju o stvarima, da imaju empatiju i vole druga ljudska bića”, rekao je čelnik ogranka Satanističkog hrama u Juti Šalis Blajt.

Ova u najmanju ruku čudna organizacija već duže vreme se poigrava sa članovima ustava i zakonima koji se odnose na slobodu veroispovesti i na svaki pokušaj bilo koje hrišćanske crkve da prodre u sferu državnog, odgovara svojim zahtevom. Tako su nedavno napravili skulpturu Bafometa i zahtevali da bude kao spomenik izložena na javnom mestu, reagujući time na podizanje spomenika Deset Božijih zapovesti na javnoj površini u Oklahomi.

Na sličan način sada odgovaraju na potez moćnih grupa za širenje hrišćanstva u Americi, među kojima i Veću sloboda, koje su se pozivale na pravo na veroispovest i tako za 10 godina otvorili 3.560 klubova za vannastavnu veronauku u pet osto škola u SAD.

“Želimo da se zahvalimo Veću sloboda zato što su otvorili vrata Satanističkim klubovima svojom posvećenošću verskim slobodama”, rekao je jedan od članova Satanističkog hrama.

“Tako se Satanistički hram oslanja na verske slobode koje otvaraju vannastavne klubove u osnovnim školama širom zemlje. To će biti naša poruka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: