Došao u Tursku da spase sina od ID i poginuo u Istanbulu

Jedan lekar iz Tunisa koji je bio među desetinama poginulih u terorističkom napadu na aerodrom u Istanbulu, u tom trenutku bio je u Turskoj zato što je pokušavao da spase svog sina iz kandži Islamske države.

Život

Izvor: CNN

Petak, 01.07.2016.

15:36

Došao u Tursku da spase sina od ID i poginuo u Istanbulu
Tanjug / AP Photo/Emrah Gurel

Dr Fati Bajud bio je u Turskoj oko dva i po meseca, pokušavajući da izvuče svog sina iz Iraka, gde je radio kao lekar za Islamsku državu.

Bajud je bio na aerodromu čekajući suprugu koja je trebalo da doleti iz Tunisa, jer su dobili vest da je njihov sin bezbedan i da je u Turskoj.

Njegov sin i snaja zadržani su an granici sa Sirijom, nakon što su napustili terorističku grupu.

“Umro si kao heroj, Fati i napustio nas kao mučenik”, napisao je njegov dugogodišnji prijatelj Ali Ganaun koji je za CNN ispričao ovu tragičnu priču.

“Uspeo si da vratiš svoje dete. Biće bez tebe, ali će znati da je sin velikog čoveka, izuzetnog oca i vanserijskog lekara, koji je uvek delio svoje vreme, novac i znanje s drugima”.

Prijatelj, koji je s Bajudom služio u vojsci Tunisa, kaže da je lekar bio u nekoliko humanitarnih misija i da je bio profesor Univerziteta u Tunisu.

Ganaun kaže da je Bajud bio “očajan” kada je njegov sin nestao prošle godine i to nedugo pošto je porodici saopštio da planira da sa suprugom ide u Švajcarsku na dalje školovanje.

Tri meseca kasnije, porodica je dobila poziv upomoć od svog jedinog sina: pridružio se Islamskoj državi i radio za njih kao lekar, ali je želeo da ode.

Njihov sin studirao je medicinu u Mauritaniji dve godine, ali je napustio studije i upisao kurs za pilota. Islamska država koristila ga je kao lekara, ali nikad nije učestvovao u terorističkim aktivnostima.

Porodica je dala pravo bogatstvo krijumčarima da ga izvuku iz Faludže na bezbednu teritoriju.

Bajud i njegova žena nadali su se da će uspeti da vrate svog sina u Tunis i da njega i njegovu suprugu preuzmu u jednom selu na granici.

Očekuje se da će par uskoro biti vraćen u Tunis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: