Zašto se prsti smežuraju kada su u vodi?

Naučnici već decenijama smatraju da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što spoljašnji sloj kože upije vodu i nabubri. Najnovija istraživanja pokazala su da je u pitanju zabluda.

Život

Izvor: radiosarajevo

Subota, 30.04.2016.

19:13

Zašto se prsti smežuraju kada su u vodi?
Foto: YouTube Screenshot

Spoljašnji sloj kože čvrsto je vezan za sloj koji se nalazi ispod njega i ne može tek tako da se širi, piše Bright Side.

To verovanje potiče iz 1935. godine, kada su naučnici primetili da se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nevezano za to koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen. Tada su došli do zaključka da se to događa zbog reakcije vegetativnog nervnog sistema u telu, koji je, između ostalog, zadužen i za kucanje srca i disanje.

Neurolozi su sad skloni uverenju da skupljanje ima evolutivnu pozadinu, odnosno da se prsti smežuraju jer tako bolje prianjaju uz mokru površinu - stabilniji su na vlažnim površinama, lakše je uhvatiti ribu itd.

U 2013. godini sproveden je niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dve različite situacije - kada su im prsti naborani od vode i kada su suvi. S naboranim prstima ispitanici su mnogo brže sakupljali mokre predmete, i to za otprilike 12 odsto.

Naučnici su ovu karakteristiku uporedili sa gumama na automobilu.

Ako su brazde dovoljno duboke, guma će dobro prianjati za površinu. Svi znamo kako se prolazi s "ćelavim gumama", a isto važi i za prste. Ako imaju dublje useke, voda će proći kroz njih i bolje će prianjati za mokru površinu.

Naučnici su zaključili da prsti u vodi ne nabubre, već se smanje zbog krvnih sudova koji se u njima stežu, pa se koža zbog toga nabora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: