Sveštenik u Vatikanu obelodanio da je gej pa dobio otkaz

Jedan visoko rangirani sveštenik u Vatikanu obelodanio je danas da je homoseksualne orjentacije, motivisan, kako je rekao, zabrinutošću zbog stava crkve prema homoseksualcima koji je opisao kao "nazadan".

Život

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

14:44

Default images
Foto: Thinkstock

Eksplozivna otkrića Poljaka Kristofa Olafa Karamsa, 43-godišnjeg sveštenika koji radi za Kongregaciju za doktrinu vere, objavljena su dan uoči ključnog Sinoda posvećenog pitanjima porodice na kome će biskupi razgovarati i o pristupu crkve pitanju homoseksualnosti, preneo je AFP.

Stav Crkve prema homoseksualnosti je "nazadan u poređenju sa nivoom svesti do koga je čovečanstvo došlo", kazao je Karamsa u intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera".

"Sveštenstvo je uglavnom homoseksualno i nažalost, takođe, homofobično do nivoa paranoje, ali paralizovano odsustvom prihvatanja sopstvene seksualne orjentacije", istakao je on u drugom intervjuu za poljsku verziju "Njuzvika".

Sveštenik je naveo da zna da će morati da napusti ministarstvo, ali da je njegov cilj da pomogne katoličkoj crkvi.

"Probudi se, Crkvo, i prestani da proganjaš nevine", poručio je Karamsa.

Vatikan je osudio izjave poljskog sveštenika kao "veoma ozbiljne i neodgovorne" uoči Sinoda, čime se, kako se navodi, taj skup izlaže "neopravdanom medijskom pritisku" i doneo odluku da on ne može da nastavi sa radom u Vatikanu niti na univerzitetima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: