Izjava Boba Dilana o Hrvatima dovela na sud i raspravu o Oluji

Na suđenju izdavaču lista "Roling stoun" zbog šokantne izjave Boba Dilana o Srbima i Hrvatima, povela se priča i o akciji "Oluja", piše Večernji list.

Život

Izvor: Veèernji list

Sreda, 13.05.2015.

12:56

Default images
Beta / Vince Bucci/Invision/AP

Bob Dilan je izbegao progon u Francuskoj zbog kontroverzne izjave o Hrvatima u intervjuu za magazin "Roling stoun", ali o njegovoj izjavi da crnci mogu “osetiti” rasistu “baš kao što Jevreji mogu osetiti nacistu, a Srbi Hrvata”, juče se ipak raspravljalo puna četiri sata na sudskom ročištu u Parizu, u predmetu u kojem je optužen izdavač francuskog izdanja "Roling stouna" Majkl Birnbaum.

Iako je optuženi ranije najavio sudu da će pozvati Dilana kao svedoka, to ipak nije učinio i čitavo suđenje održava se bez umetnika čija je izjava u osnovi samog spora. Presuda će biti izrečena 16. juna.

Odgovornost izdavača

- Zadovoljan sam jer je ovo prvi put u Francuskoj da se neko mora pravdati pred sudom zato što je uvredio Hrvate. To neka bude lekcija drugima - rekao nam je sinoć nakon ročišta Ivan Jurašinović, francuski advokat hrvatskog porekla koji je podneo tužbu u ime Predstavničkog veća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF).

Prijava protiv Boba Dilana, čije je pravo ime Robert A. Cimerman, podnesena je 2013. na osnovu francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog “javne uvrede i podsticanja mržnje” prema Hrvatima.

U razgovoru objavljenom 2012, legendarni američki roker je izjavio: “Ako u svojoj krvi imate nasleđe robovlasnika ili pripadnika Kju kluks klana, crnci to mogu osetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Jevreji mogu osetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osetiti hrvatsku krv”.

Predistražni postupak pokrenut je u decembru 2013, a u aprilu 2014. predistražni sud odlučio je da neće podići optužnicu protiv Dilana, već protiv Majkla Birnbauma,izdavača magazina "Roling stoun". To je obrazloženo tvrdnjom da Dilan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina, pa je iz toga zaključeno da odgovornost leži na francuskom izdavaču.

Josipović zvao Dilana

On se juče branio tvrdnjom da je Dilan umetnik i pesnik kao i da su njegove reči, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije. Njegov advokat pozvao se, između ostalog, i na presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnom tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

- Spomenuo je i zločine u Drugom svetskom ratu, ali mnogo više su spominjali Oluju. Čak je i sudija pitala zašto Hrvati slave 5. avgust, pa smo morali objasniti da je to nešto opravdano, čisto, da je i Haški sud presudio da je akcija Oluja bila legitimna akcija - kaže advokat Ivan Jurašinović. Optuženi izdavač francuskog Rolling Stonea otkrio je još jedan zanimljiv detalj: rekao je da je Ivo Josipović, dok je bio predsednik Hrvatske, pokušao da nagovori Boba Dilana da dođe na razgovor i da se izvini, ili nekako drugačije izgladi spornu izjavu. Birnbaum je dodao da je i on trebalo da bude pozvan na taj sastanak, ali je Dilan odbio da u tome učestvuje.

Hrvatsko udruženje u Francuskoj traži simbolično obeštećenje u iznosu jednog evra i važnije im je da se Dilanova izjava osudi kao uvreda i podsticanje na mržnju, kao i da to jasno bude objavljeno u magazinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: