Iz "jaguara" u "ladu" - ruska vojna TV zove Klarksona

Otkaz koji je BBC uručio voditelju emisije "Top gir" Džeremiju Klarksonu pokušaće da iskoristi ruska televizijska stanica "Zvezda" koja je u vlasništvu ministarstva odbrane Rusije, prenosi "Tajm".

Život

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

14:05

Default images
Foto: YouTube/Screenshot

Kanal "Zvezda" je na svom sajtu postavio otvoreno pismo u kome zove Klarksona da u aprilu dođe u Moskvu na pregovore o pokretanju nove emisije posvećene automobilizmu u Rusiji.

Takođe, navodi se i da je Klarksonov agent primio zvaničnu ponudu i prosledio je poznatom voditelju.

"Dragi Džeremi, televizijska kompanija ruskih oružanih snaga Zvezda izražava duboko poštovanje prema vama i najljubaznije vas moli za saradnju", navodi se u pismu Klarksonu.

Britanski mediji navode da je možda u pitanju samo PR igra ruskih vlasti, s namerom da se diskredituje BBC i da se Klarkson predstavi kao žrtva "cenzure zapadnjaka".

Takođe, "Telegraf" piše da ljudi angažovani na projektu "Top gir" ne poznaju čoveka s kojim stupa u kontakt ruska strana.

"Obećali su odgovor. Naš predlog je čisto komercijalne prirode, a o eventualnom ugovoru i plati bismo razgovarali u Moskvi. Kada smo čuli da je Džeremi ostao bez ugovora, odlučili smo da izađemo sa ponudom. Kao kanal sa nacionalnom pokrivenošću, moramo da se borimo za rejtinge. Kategorički odbijam svaki politički kontekst ove priče"; rekao je Timofej Peškov, zamenik direktora PR sektora TV "Zvezda".

Klarkson inače ima veliki broj fanova u Rusiji, iako pojedine "ladine" modele zove "bubašvabama". Televizija "Zvezda", očekivano, služi kao propagandni kanal za rusku vojsku i često ima emisije u kojima se promoviše ruska vojna sila, njene tehnologije i dostignuća.

"Klarkson je kritikovao i Rusiju i ruske automobile, među njima i 'ladu rivu'. Ako postane voditelj na Zvezdi, siguran sam da će promeniti mišljenje. Mogli bismo da mu pomognemo i da sedne u neko od vojnih vozila", rekao je Peškov.

Klarkson nije komentarisao ove navode.

Kanal "Zvezda" počeo je da se emituje 2005. godine, nakon što su rusko ministarstvo odbrane i Centralni televizijski i radijski studio tog ministarstva počeli da koriste dozvolu dobijenu na tenderu 2000. godine.

Pročitajte još: Da li je BBC preterao kada je otpustio Klarksona?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: