"Starke" kroz istoriju

Svi već znamo da bilo da su rukom bojene, prekrivene blatom, iznošene ili sa rupama, svaki Chuck Taylor All Star portret priča duboko ličnu priču o transformaciji od bele, crne, crvene ili teget starke u izvanredan, nesvakidašnji, umetnički eksponat.

Život

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Nedelja, 08.03.2015.

11:24

Default images
Foto: Converse

Converse All Stars, legendarne patike od platna s gumenim đonom okupile su novinare iz regiona u Budimpešti i obećale još jedno čarobno šareno proleće. U prijatnom ambijentu Akvarijum kluba gostima iz Srbije, Hrvatske i Mađarske prezentovana je kolekcija za proleće leto 2015.

Converese inače, ove godine slavi kreativnost i samoizražavnje svojih fanova globalnom kampanjom “Made by you”.

Ali hajde da se najpre podsetimo kratke priče o najprodavanijem paru patika u istoriji.
Foto: Converse
Conevers je oduvek bio način života, a popularne “starke” smatraju se najkorisnijim i najjednostavnijm patikama svih vremena.

Converse All Stars, legendarne patike od platna sa gumenim đonom nastale su davne 1917. godine kao pokušaj da se kompanija plasira na tržište košarkaške obuće. Bio je to zaista pionirski pokušaj imajući u vidu da je sam košarkaški sport tada bio star 25 godina.

Ipak, uspeh na tržištu doživeće tek kada ih je dvadesetih godina, oduševljen njihovom udobnošću, prihvatio košarkaš Charles H. "Chuck" Taylor postavši ujedno i njihov glavni promoter.
Foto: Converse
Nakon što je proizvođač uvažio nekoliko njegovih sugestija o fleksibilnosti, patika je dobila svoje sadašnje ime kao i prepoznatljiv Tejlorov potpis na našivenoj etiketi.

Do 1966. godine Convers je nudio samo crnu i belu varijantu, a onda su nove boje kako patika tako i pertli uvedene da bi odgovarale različitim košarkaškim timovima. Bio je to period kada je ovaj proizvođač činio čak 80 odsto američkog tržišta patika.

Uslediće vreme inovacija koje je donelo modele od novih materijala: kože, džinsa, konoplje ili laka, zatim All Star sa elastičnom trakom umesto pertli pa sve do ženskih sa štiklom. Do svoje smrti 1969. godine u dizajniranju ovih modela učestvovao je i sam Čak Tejlor. Kada je Convers kupila kompanija Najki, a proizvodnja potpuno izmeštena iz Amerike, dogodile su se izmene u dizajnu od kojih je najznačajnija da platno na patikama više nije u dva sloja.
Foto: Converse
Krajnje jednostavan dizajn, neponovljiva lakoća, udobnost đona i specifična individualnost koju im daju prepoznatljive boje su glavni aduti popularnih "starki”.

Od nastanka do danas ciljna grupa se dosta promenila. Košarkaši su vremenom prešli na mnogo modernije modele patika a All Stars su glavno tržište našle pre svega u teenage populaciji, postavši takođe i nezaobilazan deo pop kulture. Različite socijalne grupe preferiraju i određene boje i šare pa su tako na rock sceni oduvek najtraženije bile one tamnije, bliske originalnim.
Foto: Converse
Naravno sve ima i onu tamnu stranu, tako da kompanija nosi i teret svoje popularnosti tako što se mnogi utrkuju sa što boljim kopijama “starki”. Tako je nedavno Converse podneo tužbu protiv 31 kompanije za naknadu štete zbog povrede prava žiga na " patikama s pečatom Čaka Tejlora.

Među tuženim proizvođačima i prodavcima obuće su, pored ostalih, švedski trgovinski lanac H&M, Ralf Loren, Volmart, Kmart, Skečers, Fila, modni dizajner Tori Barč...

2001. godine, kada su američke reprezentcije prestale da sarađuju sa Conversom, kompanija je završila u stečaju. Dve godine kasnije postao je deo Najkija.

Otada su prihodi Conversa porasli više od sedam puta, na 1,7 milijardi dolara i to zahvaljujući izuzetnoj popularnosti All Star patika.

A "starke" su definitivno najuspešnije patike u istoriji. Kada je naše podneblje u pitanju, kako su nam rekli, od celog regiona najprodavanije su upravo u Srbiji.
Foto: Converse
Ovog marta , Converse objavljuje globalno lansiranje kampanje za proleće 2015 “Made by you”.

“Made by you” je kampanja koja slavi obožavatelje Converse brenda, koji izražavaju svoju kreativnost gotovo 100 godina unazad, noseći Chuck Taylor All Star patike. Converse je za ovo proleće bio u potrazi za onim dragim modelim “starki”, od kojih svaki ima jedinstvenu priču o transformaciji od praznog platna do autoportreta svog vlasnika.

“Made by you” potekao je iz jednostavne i iskrene ljudske potrebe – svi želimo da ostanemo verodostojne i autentične idividue na ovome svetu”, rekao je Jan Stjuart, potpredsednik Conversovog globalnog marketinga.

“ Fanovi Chuck Taylor patika upravo su oni koju su ih i proslavili, i dali im kultni značaj ikone kreativnog samoizražavanja. Vreme je da sada mi slavimo njih.” “Made by you” je kampanja na globalnom nivou, sa akcentom na Converse Chuck Taylor All Star modelu, čuvenoj “starki”, jedinoj patici koju doslovno oblikuju oni koji je nose. Converse je pripremio kolekciju portreta Chuck Taylor All Star modela, prikazujući raznolikost i samoizražavanje individualaca, kako savremenih tako i iz bliske prošlosti, koji su odabrali da nose Chuck Taylor All Star – od muzičara do umetnika, od skejtera do modnih ikona, od poznatih do manje poznatih.

Preko ovih njihovih portreta dobijamo uvid u njihove upečatljivo jedinstvene, unikatane svetove. Potreti su prikupljani od internacionalnih ikona kao što su: Peti Smit, Endi Vorhol, Džeferson Hek, Sajo Jošida i Glen O'Brajen i biće prezentovani zajedno sa portretima “običnih”, svakodnevnih ljubitelja starki, na izložbama koje će ulice Njujorka, Šangaia i Rija pretvoriti u umetničke poligone.

Pored toga, kampanja teži da naglasi jedinstveni kreativni duh lokalnih zajednica i subkultura, kroz izložbe portreta kojima slavi raznolikost nasleđenog samoizražaja u kulturološki različitim oblastima širom sveta.

“Made by you” je svojevrsno slavljenje kreativnog pojedinca, njegove priče i njegove patike.

Bilo da su rukom bojene, prekrivene blatom, iznošene, sa rupama, svaki Chuck Taylor All Star portret priča duboko ličnu priču o transformaciji od bele, crne, crvene ili teget starke u izvanredan, nesvakidašnji, umetnički eksponat. Kako god nošene, prilagođene, modifikovane ili stare, starke na ovim portretima demonstriraju ogroman potencijal jednog ultimativno praznog platna. Od svog debija 1917. Chuck Taylor All Star model postao je jedan od svetski najpoznatijih, legendarnih, ikona među patikama. Fanovi, umetnici, muzičari isprva su prihvatili sveprisutni ovaj model kao svojevrsni buntovni pečat kreativnosti.

“Made by you” ne samo da slavi ljude koji su stvorili kult Chuck Taylor patike nad patikama, nego teži da oslobodi njihov kontinuirani kreativni izražaj, širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: