Da li je danas teže biti majka?

Biti majka očigledno ne znači isto što i u prošlim danima. Današnji roditelji možda žude za zlatnim periodom u kojima su živele njihove majke 70-ih i 80- ih godina prošlog veka otkrili su istraživači.

Život

Izvor: B92

Utorak, 08.03.2011.

19:07

Default images

Majke imaju manje vremena za sebe i osećaju veći pritisak od prethodnih generacija da usklade posao i porodični život. Kao posledica toga, 88 % njih kaže da se osećaju krivim zbog manjka vremena koje provode sa svojom decom.

Ispitivanje oko 1000 majki je takođe pokazalo da više od trećine kaže da imaju manje vremena za sebe nego što su imale njihove majke – samo tri sata nedeljno ili 26 minuta dnevno. Takođe, 64 % njih je izjavilo da je situacija takva jer se osećaju kao da „moraju da idu da rade“, dok je skoro trećina njih (29 %) rekla da su bile pod konstantnim pritiskom da budu „savršene majke“, stoji u izveštaju.

Druga ispotivanja su pokazala da su društvene mreže i sajtovi o roditeljstvu, kao i načini onlajn komunikacije kao što je Skajp, veoma važni za pomoć i podršku među ženskom populacijom. Kejt Foks iz Istraživačkog centra za društvene probleme, koji je sproveo istraživanje za kompaniju „Procter & Gamble“ je izjavila: „Sa velikim pritiskom na majke da rade „duplu smenu“ – da budu savršene majke, kao i hranitelji porodice – onlajn mreže za podršku su važnije nego ikada.“

I sledeći izveštaj koji se bavi brigom o deci u vodećim industrijskim nacijama je pokazao da zaposlene majke u Britaniji provedu samo 81 minut dnevno čuvajući svoju decu. Majke koje ostaju kod kuće, sa druge strane, provode duplo više vremena sa decom, više od 2 i po sata, sudeći po Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj.

Kritičari kažu da pritisak na žene da više rade i ostavljaju decu u na čuvanje bebi-siterkama predstavlja rizik za dobrobit njihove dece. Vreme koje očevi i majke provedu pazeći svoju decu je bazirano na istraživanju u svakoj zemji posebno.

Ovde se misli na brigu o deci kao na „primarnu aktivnost“ a ne „sekundarnu“, kada čuvaju svoju decu dok rade i neki drugi posao. To uključuje i: oblačenje, hranjenje, menjanje pelena, pomoć deci oko domaćeg zadatka, čitanje priča za laku noć i igranje raznih igara.

U izveštaju se vidi da zaposlene majke u Britaniji provode više vremena sa svojom decom od onih u Francuskoj i Nemačkoj, ali mnogo manje od majki u Sjedinjenim Državama.

Studija takođe objavljuje da, uprkos činjenici da sve više i više modernih majki ide na posao, teret staranja o deci ipak „ostaje na njihovim leđima“, čak i ako muž nije zaposlen. Otac koji ne radi će verovatno provesti samo 63 minuta na dan čuvajući decu, 18 minuta manje nego zaposlena majka. Zaposleni očevi prvode manje od 45 minuta sa svojom decom.

Foto: doriana_s/sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: