Astronomi tvrde da je Isus rođen u junu

Grupa australijskih astronoma trdi da bi Božić trebalo da se slavi u junu, jer je izračunala da se baš u tom mesecu pojavila Vitlejemska zvezda koju su, kako piše u Bibliji, sledila tri mudraca da bi došla do mesta na kome je rođen Isus Hrist.

Život

Izvor: B92

Utorak, 09.12.2008.

14:00

Default images

Ako se ova teorija ispostavi tačnom, to bi značilo da se Isus rodio u znaku Blizanaca.

Istraživači tvrde da je Vitlejemska zvezda zapravo veličanstvena konjukcija dve najsvetlije planete - Jupitera i Venere.

Australijski astronom Dejv Riniki koristio je složeni računarski softver da bi ustanovio tačnu poziciju nebeskih tela i napravio mapu noćnog neba koje se nadvijalo iznad Svete zemlje pre više od 2.000 godina.

Tokom istraživanja on je otkrio da se u vreme Isusovog rođenja dogodio spektakularan astronomski događaj.

Riniki smatra da su ga mudraci, verovatno, protumačili kao znak na koji su čekali i krenuli za "zvezdom vodiljom" do Hristovog rodnog mesta u Vitlejemu, kao što je opisano u Bibliji.

Koristeći Jevanđelje po Mateji kao polaznu referencu, Riniki je ustanovio da se konjukcija planeta, koja se pojavila u sazvežđu Lava, dogodila tačno 17. juna dve godine pre Nove ere.

Australijski astronom, koji je i urednik časopisa "Skaj and Spejs", kazao je da danas postoji računarski softver koji može da nam pokaže kako je tačno izgledalo nebo u bilo kom trenutku u poslednjih nekoliko hiljada godina.

"Koristili smo taj softver da bi se vratili u doba Isusovog rođenja, sledeći opise date u Bibliji", naveo je on.

"Venera i Jupiter su se jako približili jedno drugom u drugoj godini p.n.e. stvarajući jak svetlosni odsjaj na nebu", dodao je Riniki, navodeći da je to, najverovatnije, bila svetlost koju su tri mudraca protumačila kao znak.

"Astronomija je izuzetno precizna nauka", kazao je australijski istraživač, dodajući da njegova namera nije bila da napadne veru.

"Često, kada dođe do mešanja nauke i religije to može da zbuni ljude. U ovom slučaju, mislim da će ovo zapažanje osnažiti veru ljudi", rekao je on.

Prema nekim prethodnim teorijama, Vitlejemska zvezda objašnjavala se kao supernova (zvezdana eksplozija) ili kometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: