Onlajn pirati kupuju ostrvo

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2007.

14:47

Default images

Švedski piratski sajt The Pirate Bay želi da kupi svoju državu, kako bi rešio probleme sa međunarodnim zakonima o autorskim pravima.

Grupa okupljena oko ovog sajta počela je kampanju za prikupljanje novca za kupovinu Silenda (Sealand), bivše platforme britanske mornarice u Severnom moru, koju je 1967. zauzeo Englez Paddy Roy Bates i proglasio državom. Njegov sin je pre nekoliko nedelja oglasio prodaju ovog ostrvca, čija se vrednost procenjuje na 504 miliona funti.

The Pirate Bay tvrdi da je najveći svetski pretraživač bittorrent fajlova, i jedno od najpopularnijih mesta za šerovanje muzike, filmova i drugog onlajn materijala koji podleže autorskim pravima. Već izvesno vreme nalazi se na udaru vlasti u Švedskoj, ali i širom sveta.

Kako je objavljeno na sajtu, The Pirate Bay planira da da državljanstvo Silenda svakome ko uloži novac u kupovinu ove države. "To će biti divno mesto za svakoga, sa brzim internetom, nepostojanjem zakona o autorskim pravima i VIP pristupom sajtu", navodi se na www.buysealand.com.

Do danas je sakupljeno nešto ispod 14 hiljada dolara. Ukoliko ne bude sakupljeno dovoljno novca, The Pirate Bay najavljuje da će pokušati da kupi neko drugo manje ostrvo, koje će proglasiti svojom zemljom.

(B92)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: