CPN: Kliker - novi prostor za kreativce

Nakon tri godine rada, Centar za promociju nauke sutra će publici u Beogradu predstaviti novi, interaktivni prostor za kreativnost i inovacije, prvi "Makers Lab" u Srbiji pod nazivom "Kliker" i to u trenutku kada je poseta raznovrsnim naučno-popularnim akcijama dostigla milion, navedeno je u današnjem saopštenju tog Centra.

Izvor: B92

Nedelja, 23.11.2014.

18:17

Default images

Centar za promociju nauke organizovao u protekle tri godine više stotina naučnopopularnih akcija koje je posetilo ukupno milion ljudi.

Osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, CPN je uprkos finansijskim teškoćama i drugim izazovima, tokom tri godine rada uspeo da okupi građane, naučnu zajednicu, medije, škole, državne institucije i nevladine organizacije oko istog cilja - povećanja naučne pismenosti.

Centar je osnovan 23. novembra 2010. godine, kada je upisan u registar kao javna ustanova, a sa radom je počeo naredne, 2011. godine, dok je prve naučnopopularne akcije organizovao je u jesen 2011. godine, da bi tokom tri godine rada pokrenuo čitav niz naučnopopularnih manifestacija u Srbiji i regionu.

Tim Centra broji svega 20 ljudi, ali oko sebe okuplja na stotine entuzijasta, volontera i mladih naučnika, promotera nauke i novinara.

U najposećenije akcije Centra nesumnjivo spada manifestacija Dani budućnosti: Robotika, nagrađena Nagradom grada Beograda, kad je tokom jeseni 2012. u Beogradu gostovao robot "Asimo" i kad je izložbu robota obišlo više od 150.000 posetilaca.

Tokom tri godine, redovnu prolećnu nacionalnu manifestaciju "Maj mesec matematike", koja je organizovana već tri puta, 2012., 2013. i 2014. godine, ukupno je posetilo oko 300.000 građana.

Centar je organizovao na desetine naučnopopularnih izložbi, kako u Beogradu, tako i širom zemlje i regiona. Jedna od najposećenijih je izložba "CERN u Srbiji”, koju je 2012. videlo 120.000 građana i koja je, povodom šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a, ove jeseni ponovljena u novom ruhu "CERN u Srbiji 2014”, navedeno je u saopštenju CPN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: