Skelet iz doba jamske kulture trenutno u Pančevu

Ljudski skelet koji su arheolozi pronašli na lokalitetu "Livade" prebačen je u Narodni muzej Pančevo, a prvo javno predstavljanje planirano je krajem godine, saopšteno je danas iz muzeja.

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

14:43

Default images

"Livada" je 2007. godine registrovana kao arheološki lokalitet na kojem je uočena veća količina opeke, kamena i ljudskih kostiju, dok su daljim istraživanjem otkriveni ostaci temelja crkvene građevine sa dve hronološke faze od kojih jedna datira iz 14. i 15, a druga iz 12. i 13. veka.

Prilikom istraživanja crkve 2013. godine otkriven je grob iz neolitskog perioda. Skelet pronađen u grobu postavljen je na leđa, glave okrenute ulevo, s rukama savijenim preko stomaka i nogama savijenim u kolenima i povijenim ulevo.

Pored lobanje pronađen je grumen crvenog okera kojim je pokojnik bio posut i čiji su tragovi ostali na kostima. Način na koji je pokojnik sahranjen i prisustvo okera ukazuje na to da se radi o ritualu sahranjivanja koji se primenjivao u jamnoj kulturi. Ovakav ritual simbolizuje ponovno rađanje - pokojnik se stavlja u položaj fetusa i poliva crvenim okerom, koji simbolizuje krv.

Nakon završetka arheoloških istraživanja grob je, u prisustvu tima konzervatora Muzeja Vojvodine, zaštićen i zatrpan, a u Narodnom muzeju biće dalje obrađivan.

Na područiju Banata krajem 3. milenijuma p.n.e podignut je veliki broj humki, čiju su graditelji bili nosioci ove kulture. Ovo je bio najveći građevinski poduhvat izveden tokom praistorije na prostoru Vojvodine.

Jamna kultura odnosno kultura okernog/jamnog groba bila je kultura kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba od 36. do 2.3 veka p.n.e. Matično područje kulture bilo je oko oblasti reka Bug, Dnjestar i Ural.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: