Peticija protiv „ljubavnih katanaca“ u Parizu

Čuveni „grad ljubavi“ odložio je donošenje teške odluke, ali inicijativa protiv popularnog „metalnog iskaza naklonosti“ dobija sve veću podršku u Francuskoj. Da li je ljubavnim katancima „odzvonilo“?

Izvor: Izvor: dw.de Autorka: Dijana Rošèiæ (agencije)

Četvrtak, 10.07.2014.

10:21

Default images

Japanska turistkinja okreće ključ u katancu i trijumfalno ga diže uvis. Njen momak mobilnim telefonom snima kako mlada žena ključ baca u Senu. Njihova ljubav je sada navodno zauvek zaključana. To je samo jedna u nizu scena, koje se svakodnevno mogu videti i doživeti u francuskom „gradu ljubavi“.

Liza Anselmo i Liza Tejlor Haf su Amerikanke, žive u Parizu i pokrenule su inicijativu na internetu protiv ljubavnih katanaca. Do sada je peticiju potpisalo 7.000 ljudi. Početkom juna desilo se neizbežno – deo ograde čuvenog mosta umetnika, Pont des Arts, srušio se pod teretom katanaca. S naslovom "Teret ljubavi“ fotografija unakaženog mosta počela je brzo da se širi internetom, uz brojne komentare.

Spomenici kulture ili zarada? Nova gradonačelnica Pariza Ane Hidalgo sada je pod velikim pritiskom: da li da zabrani javne „gvozdene“ izjave ljubavi i tako zaštiti spomenike Ili treba da misli na sav taj novac koji turisti gradu donesu u gotovini i zažmuri na uništavanje spomenika kulture? "Trebalo bi da razmišljamo o fenomenu vremena, da ponudimo alternative koje su istovremeno umetničke, solidarne i ekološke", navedeno je u obrazloženju gradonačelnice, objavljeno na internetu.

Ranije su turisti s putovanja kući donosili suvenire, danas su izgleda više zainteresovani da nešto zauvek ostave u mestu koje su posetili. Od grada ljubavi je poslednjih godina postao grad ljubavnih katanaca. Na Mostu umetnika je sve počelo, a sada više nema mosta na Seni na kojem još ima mesta za ljubavne katance. "Katanci su poput biblijske pošasti na mostove i istorijska mesta u Parizu“, kritikuju dve Lize u svom apelu na internetu.
Foto: wiki/CC/Francis Hannaway Pont de l'Archevêchéi Notre Dame Cathedral Paris
Sve češće, zbog nedostatka mesta, nastaju pravi grozdovi od katanaca. Kakva simbolika: Ljubav "K & L" trebalo bi da traje kao ona između "R & J". A koliko je tek ključeva na dnu Sene - jednog dana će iznići ostrvo! Pariz nije usamljen po problemu katanaca. Niko ne zna gde je tačno običaj nastao, pominju se Istočna Evropa i Italija. Od ulaska u treći milenijum ljubavni katanci se šire po svetu. U Nemačkoj, most Hoencolern u Kelnu stenje pod opterećenjem. Berlin je uveo zabranu kačenja katanaca na javnim mestima. Moskva je za katance postavila gvozdeno drveće. A ako se neko usudi da na čuvenom mostu Rijalto u Veneciji ostavi metalni trag ljubavi, očekuje ga debela novčana kazna.

Za sada, Pariz pokušava problem da reši savetima: Na sajtu Gradske većnice se savetuje korišćenje virtuelnih katanaca na internetu ili poseta „I-love-you zida“ na Monmartru, gde su tri slatke reči ispisane na 300 jezika. Ili sasvim klasičan izraz ljubavi: šampanjac u ruci na vrhu Ajfelove kule. Ali čak i tamo su spretni ljubavnici pronašli zgodna mesta - za katance.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: