Intimni predeli, brijati ili ne brijati?

Glatki poput dečje guze, crtice, šumice, prašume... pročitajte šta su plusevi a što minusi brijanja intimnih područja.

Autor: Z.J.
Izvor: Intimate Medicine

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

16:46

Default images

Estetski razlog: Lolite protiv hipi fetiša

Razlozi intimnog brijanja najčešće su estetske prirode. U porno filmovima su devojke uvek glatko izbrijane i to smo prihvatili kao većinski ideal lepoga.

Ako se nekome dopada prirodan izgled odrasle žene, to već izgleda kao nekakav (hipijevski) fetišizam. Cela je stvar otišla tako daleko da pojedine majke na forumima izmenjuju iskustva o brijanju svojih netom opahuljenih kćerkica, a neke i asistiraju svojim naslednicama, sve u strahu da im se vršnjakinje ne bi rugale.

Nekada su tinejdžerke bile ponosne što su ušle u svet odraslih, jer su to mogle dokazati sveže izniklim stidnim dlačicama. Danas, po uzoru na majke koje su preuzele ideal Lolite, izbegavaju ulayak u svet odraslih.

Pravi se muškarci (ne) briju

Briju se i muškarci, ali na zbog želje svojih partnerki. Muški razlozi za brijanje ili ne brijanje uvek su razlozi pravog muškarca:

a) pravi se muškarac ne brije, jer dlake su dokaz njegove muškosti
b) pravi se muškarac brije, jer time svoju muškost vizualno povećava za gotovo 2 centimetra. Kada mu se kolege u svlačionici rugaju, lako će ih srezati pitanjem: Zbog čega mi zapravo buljiš među noge?

Higijena zavisi od pranja, a ne brijanja

Drugi razlog za brijanje je uverenje kako je to više higijenski. Pri tome se više radi o osećaju koji potiče od činjenice da je miris međunožja izrazitiji kada dlake nisu obrijane. Međutim, higijena ne zavisi od obrijanosti ili neobrijanosti, već o pranju.

Ako ništa drugo, a ono dlake oko polnih organa imaju ulogu ublažavanja dodira između rublja i osetljive kože, što nije nimalo nevažno. Pogotovo ako pomislimo na mnoštvo štetnih ili u najmanju ruku nepoznatih hemikalija, potencijalnih alergena i slično, sadržanih u tekstilu (prašak za pranje, omekšivač). Takođe, dlake omogućavaju da se izlučevine iz kože bolje rasporede njenom površinom i štite je, te ih rublje trljanjem teže ukloni s njene površine.

Kada dlake ne bi imale nikakvu funkciju, evolucija bih već davno eliminisala.

Uz to treba razmisliti i o drugoj ulozi mirisa, koji uz redovno pranje nikako ne može biti neugodan. To su feromoni, zar ne?!

Neki se briju zbog većeg užitka tokom seksa

Za brijanje intimnih predela postoji i objektivniji razlog: povećavanje seksualnog užitka, pre svega kod oralnog seksa, kako obrijane/obrijanog, tako i partnera/partnerice. Prvo zbog toga što direktno na koži oseća sve dodire, a drugo zbog toga jer nema usta puna dlaka.

Ali i taj motiv ima svoju drugu stranu. Pokušajte da malo masirate čelo, a onda malo masirajte teme. Na temenu su osećaji obično intenzivniji, jer dlake vibracije prenose dublje u kožu. Slično se događa i s onim dlakama koje su danas manje opevane od onih smeštenih na glavi.

Više o sličnim temama možete saznati na internet sajtu Intimate Medicine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: