Virusolog: Ovaj virus probija sve barijere, ali mislim da nije veštački iz jednog razloga VIDEO

Iako smo od leta mnogo više očekivali kada je korona u pitanju, posebno od visokih temperatura, čini se da ćemo ipak morati da sačekamo jesen, ili da jednostavno naučimo da živimo sa njim - to su i mišljenja mnogih iz struke.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2020.

15:01

Virusolog: Ovaj virus probija sve barijere, ali mislim da nije veštački iz jednog razloga VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Koronavirus će najverovatnije trajati. U nekim mesecima će biti češći, u nekim ređi, kaže za "150 minuta" virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica.

"Moje izučavanje jednog od prvih koronavirusa OC43 koji izaziva blage infekcije je pokazalo da kad se završi grip, onda dolazi sezona koronavirusa. To je tada važilo. Ovaj virus probija sve barijere i ruši sve principe", kostatuje virusolog.

Dr Kuljić Kapulica smatra da ovaj virus nije veštački iz više razloga.

"Izučavajući biološke agense vidim da on ima neke od osobina bioloških agenasa u tom smislu da se brzo širi i brzo prenosi među ljudima. Međutim, fali mu jedna velika osobina, a to je visoka smrtnost. Uvek kada se pravio biološki agens, mada ja ne mislim da je to ovde slučaj, onda bi taj agens trebao da ima visoku smrtnost".

Ona je podsetila na 80-te godine kada je japanska sekta bacila Sarin u metro, a pre toga pokušala da se dokopa virusa ebole koji je tada bio još redak da bi ga kombinovali sa drugim virusom i dobili smrtnost preko 90 osto, što kako kaže, "čini jednu od idealnih osobina bioloških agenasa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: