''Ukoliko se osoba zarazi kovidom 19 preko maske, radi se o blažim kliničkim formama bolesti’’

Zamenica Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se nalazimo u prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja broja obolelih krene silaznim tokom, i istakla značaj pridržavanja svih preventivnih mera.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

16:50

''Ukoliko se osoba zarazi kovidom 19 preko maske, radi se o blažim kliničkim formama bolesti’’
Printskrin: TV B92

Od velikog značaja je činjenica da nošenje maski ima smisla, rekla je ona i istakla da to nije samo usputna preventivna mera koju primenjujemo, da smanjuje mogućnost zaraze, iako zaštita od infekcije koronavirusom nije stopostotna. ''Imamo rezultate istraživanja, čak iako se desi da je osoba koja je koristila masku se zarazila, radi se po pravilu o manjoj infektivnoj dozi kojom je inficirana i po pravilu se radi o blažim kliničkim formama bolesti.''

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za štampu da su od početka epidemije testirana 631.274 građanina. Nažalost, u poslednja 24 sata od koronavirusa preminulo je još devet osoba, tri žene i šestorica muškaraca. U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 9.560 ljudi, a koronavirus je registrovan kod njih 411. Na respiratorima je 171 osoba, saopštio je Krizni štab.

''Dobar prognostički pokazatelj je i taj da je u poslednja 24 časa, testirano je 117 osoba u Nišu, samo jedna osoba je bila pozitivna. To znači da povoljni ishodi mogu da uslede kada se poštuju mere“, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: