Aktuelno

Ponedeljak, 27.07.2020.

16:50

''Ukoliko se osoba zarazi kovidom 19 preko maske, radi se o blažim kliničkim formama bolesti’’

Izvor: B92

''Ukoliko se osoba zarazi kovidom 19 preko maske, radi se o blažim klinièkim formama bolesti’’ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Paster

pre 3 godine

Сада ми је јасно како су ти из Баутата написали у анализи воде Вујић да вода садржи хидрокарбоn a поред назива стоји формуала HCO3 што је у ствари формула бикарбоната. Подсмевао сам се Вујићима питањем када ће да инсталирају рафинерију поред извора? Супер стручњаци нема шта. Тачно како неко написа ни ја овакву глупост још нисам чуо. Ова жена која је дала овакву изјаву она појма нема о вирисологији и инфектологији. Даље да и не говоримо о инакулацији и инкубацији, о репликацији, оставимо то по страни. Јер, довољно је да само једна честица патогена, нема везе којег соја, инфлуаенца, САРС 1 и 2, који напада, то јест користи ћелије дисајних органа за репликацију продре у једну ћелију, у њој изазваће ће репликацију стотина хиљада нових патогена који ће уништити нових милиое здравих ћелија. Вирусне инфекције изазивају систем лаланчане реакције. И још нешто, како произвођачи не врше стерилизацију маски, јер је то немогуће, ношење маски изазива честе појаве стрептококних инфекција синуса па чак и плућа од истих, а да јавност није ни свесна ове појаве. Чак и када би била могућа стерилизација, бактерије и вируси у току паковања,па и касније у току дистрибуције, како су маске упаковане у порозне картонске кутије лако допиру до маски и контаминирају исте. Мени се рецимо десило да сам добио стрептококну инфекцију синуса чим сам прву маску ставио преко уста и носа. Због тога сам поштеђен ношења модерне ферџе.Маске за вирусе су као поцепане гаће за м$да.

Bosko Savic

pre 3 godine

Jasan pokazatelj da blage veze nema o čemu priča. Šta sad, dok virus prolazi kroz masku može da ugane nogu pa onda neće da bude toliko opasan... Žene ne farbajte se u plavo, vidite da ta boja nagriza moždane vijuge! :D

Srđan V.

pre 3 godine

Umesto da na prvu loptu ismevate svaku izjavu iz kriznog štaba pokušajte da i sami pogledate podatke. U Italiji su najgore prošli lekari koji nisu imali nikakvu zaštitu. Svakako je razlika u tome u kojoj ste meri bili izloženi virusu, a u tome, osim vremenske izloženosti, značajnu ulogu igra i nošenje maske. Ne mislim da je Kisićka cvećka niti njene kolege iz kriznog štaba, ali vidim da se svaka njihova reč dočekuje negodovanjem, bilo argumentovano ili ne. U ovoj situaciji fokus bi trebao biti na pravilno korišćenje maski i njihovu realnu efikasnost, umesto toga u javnom prostoru je metež koji varira od toga da su maske deo zavere do toga da ćemo bez njih svi pomreti, a za takav metež smo dobrim delom i sami krivi, al ko jos brine, kad anonimnog komentatora na internetu niko neće pozvati na odgovornost...

Maki

pre 3 godine

Kolicima virusa svakako znaci po pitanju da li ce do bolesti doci ili ne. Ali dalje vise zavisi i od imunoloskog statusa. I manja kolicima virusa ce kod osobe koja ima lompromitovan imunitet vrlo brzo da se namnozi I da dovede do teze slike.

MS

pre 3 godine

Овакву глупост одавно нисам чуо. Како онда веровати у наредна саопштења госпође....

Gin

pre 3 godine

kako ih nije sramota !
(Protestant, 27. jul 2020 19:07)

Ovo ti nije samo slika toga kakvi ljudi nas vode. Ovo je najviše slika samog naroda.

Za ovo što pričaju se u normalnim zemljama gubi posao, ili gore.

Ivona

pre 3 godine

Smešno. Kakva tragikomedija. Ovo je nešto najgluplje što sam mogla pročitati ili čuti.
Darija sedi jedan!!! 😵😵😱😱🤢🤢🤮🤮

juhu

pre 3 godine

Kao sto vec rekoh vise puta: Maske koje nosimo nisu adekvatna zastita, ali posto nema resenja, ajd' da radimo nesto. Pogotovo platnene maske koje nosi vecina jer je lakse oprati ih nego kupovati 2-3 maske svaki dan. Pa Jumko je na pocetku epidemije tendenciozno poceo da sije iste, ali je se vec par dana kasnije odustalo kada je ovom besmislicom prikriven osecaj nemoci u ovoj borbi.

Gaga

pre 3 godine

Bas me zanima kako su uspeli da naprave tako male maskice misevima za ova istrazivanja ? . Ja bih jako volela da vidim video ovog istrazivanja. ???

Vagica

pre 3 godine

Većina, jednostavno, ne razume šta Darija priča. Umesto besa, pokušajte da se edukujete bar malo, da biste mogli razumeti, počevši od biologije iz osnovne škole. Širok vam inetrnet, sve možete naći.

Lone

pre 3 godine

Koje lupetanje. To ti je ono ako nemas masku kao da pijes pivo od 10 posto alkohola i vise si pijan.
Ako imas masku kao da pijes pivo sa 3 posto alkohola i manje si pijan.
Da li je to moguce da vam neko nesto veruje???

gymix

pre 3 godine

Da bi neko pouzdano tvrdio da tezina simptoma of covid-19 virusa zavisi od tzv. inicijalne doze, tj. kolicine virusa kojom je pacijent originalno inficiran, neophodno je imati propisno istrazivanja na ovu temu, jer je poznato u medicini da dok je kod nekih virusa inicijalna doza direktno povezana sa tezinom simptoma, kod nekih drugih nije. Nazalost, ni posle nekoliko meseci istrazivanja, jos uvek ne postaje definitivni zakljucci u koju grupu spada covid-19. Postoje nalazi koji idu na ruku oba tumacenja, a tu je I faktor odgovora imunog sistema organizma, koji nekim pacijentima sa velikom inicijalnom dozom, znacajno umanjuju simptome, ali I nekima sa malom inicijalnom dozom ne sprecavaju teze simptome. vise o tome, ovde: https://fit.thequint.com/coronavirus/explained-infectious-dose-and-viral-load-of-covid-19 . I naravno da je I brzina repliciranja virusa dovoljan po sebi do nivoa gde je uticaj maske neznatan, ali prethodni faktori uticu vise I jos uvek nisu definitivni. Fake, gospodja daje izjave bez ikakvog naucne podrske, mada je moguce da ce se jednog dana pokazati da je (slucajno) bila u pravu, ali u medjuvremenu bi bilo odgovorno izbegavati ovakve izjave.

Bane

pre 3 godine

Rec je o infektivnoj dozi. Potreban je odredjeni broj infektivnih cestica da bi ste uopste oboleli, a od infektivne doze dosta zavisi i klinicki tok. Pretpostavka je da kolicina virusa koju bi maska eventualno propustila predstavlja malu infektivnu dozu te bi bolest prosla bez simptoma ili sa blagim simptomima.
Medjutim, slazem se da je ovo pretpostavka i da ozbiljna klinicka ispitivanja na ovu temu nisu radjena da bi se sa ovakvim izjavama izaslo u javnost.
Tok same bolesti dosta zavisi i od primarnog imuniteta. Mada, secam se neke emisije Laneta Gutovica koju je svaki put zavrsavao recima "Ne znam zasto sam vam ovo ispricao, u svakom slucaju ne moze da skodi, a cim ne skodi znaci da koristi."
Zato svakako nosite maske, one ne mogu da skode a cim ne skode znaci da koriste.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

@svasta:

Uvek je bitno koliku si količinu virusa uneo u sebe. Lekari, sestre i medicinsko osoblje, koji su po ceo dan, već mesecima, u kontaktu sa obolelima su u velikoj opasnosti. Radnici na šalterima i kasama su manje izloženi, jer mogu biti u kontaktu sa zaraženim samo kratko vreme, pri čemu, ako nose masku, dolaze u kontakt sa malom količinom virusa, često nedovoljnom da izazove infekciju. Naravno, kada raste broj zaraženih, to je veća verovatnoća da će se i oni zaraziti, baš kao i putnici u javnom prevozu, zaposleni po kancelarijama, fabričkim halama...

pseudo_slucajno

pre 3 godine

Zao mi je sto u ovoj zemlji ne postoji neko kome se moze verovati. Neko ciji integritet se ne moze dovesti u pitanje. Gledam ove amere i njihovog Faucija. Covek bre gromada, kaze ne predsedniku kad struka kaze ne. Njegove preporuke su nesto sto vise od 80% amera prihvata.

Kolicin

pre 3 godine

Evo gledam sve ekspert do eksperta virusologije. Covece, kad citam ove komentare ovde na forumimam pomislio bih da su NASA i Roskosmos poslali ekipu da vode diskusije na ovom forumu. Osecam se ponostno kakve intelektualne dzinove imamo. Svaka cast.... :(

Protestant

pre 3 godine

Ostavka !

Kakve gluposti ova žena priča ?
Pa nije to mršavi slaba jadan virus koji je manji od svog jakog debelog rodjaka virusa koji je jači pa ne može proći kroz rupice na masci.

Strašno kakve priče ova izvaljuje.
Dajte sklonite ove ljude da nas više ne iritiraju i stavite neke koji imaju malo mozga i ne misle da sa pričama za decu mogu izaći pred normalne ljude

kako ih nije sramota !

T

pre 3 godine

@boske Intenzitet bolesti zavisi i od toga koliko si virusa dobio u trenutku kad si se zarazio. To je poznato od početka epidemije, a i inače važi za sve zaraze. Maskom smanjuješ broj virusa koji ti uđu u organizam. Naš organizam nije potpuno nesposoban da se bori protiv nepoznatih virusa, ali je mehanizam spor. Ubaci mnogo virusa i oni će se razmnožiti brže nego što će imuni sistem moći da ih pobije. Mi svakog dana unosimo razne viruse i bakterije u sebe pa se ne razboljevamo - ali ih ne unosimo u velikim količinama.

Locutus

pre 3 godine

Sprdate se bez potrebe, a jako je bitna količina virusa koja se udahne. Manje virusa - veća šansa da će se telo izboriti pre nego se virus razmnoži. Kod većine bolesti koncentracija virusa je presudna.

maconii

pre 3 godine

ovi iz kriznog staba daju izjave kao fudbaleri...samo sto fudbaleri uvek kazu da su pokazali karakter,a ovi nikako da ga pokazu...ako vec virus prodje kroz masku,sta li to maska ima u sebi pa da kada udje u organizam ublazi simptome?ocigledno da ne nosimo iste maske

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

Najnovija činjenica, ovde je sigurno bila statistička analiza, testiranje hipoteze sa velikim nivoom pouzdanosti, u svakom slučaju naučni metod je korišćen obzirom da je gospođa 100 naučnih radova objavila. Ona malo ima problema da pogodi padeže ali sve ostalo je tip top.

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

RODITELJ SAM.
I SVAKI PUT SE PITAM,KAKO SE OSECAJU RODITELJI KADA SU IM DECA SVRSTANA U NESTO NAJBOLJEEEE STO SRBIJA IMA.

Dwl

pre 3 godine

Ovo nama fali u doba korone! Malo šale i humora nije na odmet! Hvala zabavnom štabu što vraćaju osmeh ljudima na lice!Jedva čekam sutrašnju konferenciju da me opet nasmeju kao danas! Obožavam vas,samo napred smešna Srbija!

Bogi

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...
(Imks, 27. jul 2020 17:24) Covece, kaze da kroz masku ne moze da prodje dovoljno velika kolicina virusa da bi izazvala teze komplikacije, jer, zamisli, klinicka slika zavisi i od kolicine virusa. S kim ja zivim

Imks

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...

Krik

pre 3 godine

Korona kada prođe kroz male rupice na masci dolazi do kidanja onih šiljaka i nastaje čista kugla koja se samo skotrlja u jednjak i dalje u želudac a tu je čeka kiselina.....

paja

pre 3 godine

Kakve su ovo gluposti. Korona je bolest koja kada se neko inficira ne pravi razliku da li je preneta preko maske, bez maske ili na bilo koji drugi nacin. Cuvajte se. Sve najbolje

Imks

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...

Krik

pre 3 godine

Korona kada prođe kroz male rupice na masci dolazi do kidanja onih šiljaka i nastaje čista kugla koja se samo skotrlja u jednjak i dalje u želudac a tu je čeka kiselina.....

Protestant

pre 3 godine

Ostavka !

Kakve gluposti ova žena priča ?
Pa nije to mršavi slaba jadan virus koji je manji od svog jakog debelog rodjaka virusa koji je jači pa ne može proći kroz rupice na masci.

Strašno kakve priče ova izvaljuje.
Dajte sklonite ove ljude da nas više ne iritiraju i stavite neke koji imaju malo mozga i ne misle da sa pričama za decu mogu izaći pred normalne ljude

kako ih nije sramota !

Dwl

pre 3 godine

Ovo nama fali u doba korone! Malo šale i humora nije na odmet! Hvala zabavnom štabu što vraćaju osmeh ljudima na lice!Jedva čekam sutrašnju konferenciju da me opet nasmeju kao danas! Obožavam vas,samo napred smešna Srbija!

maconii

pre 3 godine

ovi iz kriznog staba daju izjave kao fudbaleri...samo sto fudbaleri uvek kazu da su pokazali karakter,a ovi nikako da ga pokazu...ako vec virus prodje kroz masku,sta li to maska ima u sebi pa da kada udje u organizam ublazi simptome?ocigledno da ne nosimo iste maske

paja

pre 3 godine

Kakve su ovo gluposti. Korona je bolest koja kada se neko inficira ne pravi razliku da li je preneta preko maske, bez maske ili na bilo koji drugi nacin. Cuvajte se. Sve najbolje

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

Najnovija činjenica, ovde je sigurno bila statistička analiza, testiranje hipoteze sa velikim nivoom pouzdanosti, u svakom slučaju naučni metod je korišćen obzirom da je gospođa 100 naučnih radova objavila. Ona malo ima problema da pogodi padeže ali sve ostalo je tip top.

Lone

pre 3 godine

Koje lupetanje. To ti je ono ako nemas masku kao da pijes pivo od 10 posto alkohola i vise si pijan.
Ako imas masku kao da pijes pivo sa 3 posto alkohola i manje si pijan.
Da li je to moguce da vam neko nesto veruje???

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

RODITELJ SAM.
I SVAKI PUT SE PITAM,KAKO SE OSECAJU RODITELJI KADA SU IM DECA SVRSTANA U NESTO NAJBOLJEEEE STO SRBIJA IMA.

gymix

pre 3 godine

Da bi neko pouzdano tvrdio da tezina simptoma of covid-19 virusa zavisi od tzv. inicijalne doze, tj. kolicine virusa kojom je pacijent originalno inficiran, neophodno je imati propisno istrazivanja na ovu temu, jer je poznato u medicini da dok je kod nekih virusa inicijalna doza direktno povezana sa tezinom simptoma, kod nekih drugih nije. Nazalost, ni posle nekoliko meseci istrazivanja, jos uvek ne postaje definitivni zakljucci u koju grupu spada covid-19. Postoje nalazi koji idu na ruku oba tumacenja, a tu je I faktor odgovora imunog sistema organizma, koji nekim pacijentima sa velikom inicijalnom dozom, znacajno umanjuju simptome, ali I nekima sa malom inicijalnom dozom ne sprecavaju teze simptome. vise o tome, ovde: https://fit.thequint.com/coronavirus/explained-infectious-dose-and-viral-load-of-covid-19 . I naravno da je I brzina repliciranja virusa dovoljan po sebi do nivoa gde je uticaj maske neznatan, ali prethodni faktori uticu vise I jos uvek nisu definitivni. Fake, gospodja daje izjave bez ikakvog naucne podrske, mada je moguce da ce se jednog dana pokazati da je (slucajno) bila u pravu, ali u medjuvremenu bi bilo odgovorno izbegavati ovakve izjave.

Locutus

pre 3 godine

Sprdate se bez potrebe, a jako je bitna količina virusa koja se udahne. Manje virusa - veća šansa da će se telo izboriti pre nego se virus razmnoži. Kod većine bolesti koncentracija virusa je presudna.

T

pre 3 godine

@boske Intenzitet bolesti zavisi i od toga koliko si virusa dobio u trenutku kad si se zarazio. To je poznato od početka epidemije, a i inače važi za sve zaraze. Maskom smanjuješ broj virusa koji ti uđu u organizam. Naš organizam nije potpuno nesposoban da se bori protiv nepoznatih virusa, ali je mehanizam spor. Ubaci mnogo virusa i oni će se razmnožiti brže nego što će imuni sistem moći da ih pobije. Mi svakog dana unosimo razne viruse i bakterije u sebe pa se ne razboljevamo - ali ih ne unosimo u velikim količinama.

pseudo_slucajno

pre 3 godine

Zao mi je sto u ovoj zemlji ne postoji neko kome se moze verovati. Neko ciji integritet se ne moze dovesti u pitanje. Gledam ove amere i njihovog Faucija. Covek bre gromada, kaze ne predsedniku kad struka kaze ne. Njegove preporuke su nesto sto vise od 80% amera prihvata.

Bogi

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...
(Imks, 27. jul 2020 17:24) Covece, kaze da kroz masku ne moze da prodje dovoljno velika kolicina virusa da bi izazvala teze komplikacije, jer, zamisli, klinicka slika zavisi i od kolicine virusa. S kim ja zivim

Bane

pre 3 godine

Rec je o infektivnoj dozi. Potreban je odredjeni broj infektivnih cestica da bi ste uopste oboleli, a od infektivne doze dosta zavisi i klinicki tok. Pretpostavka je da kolicina virusa koju bi maska eventualno propustila predstavlja malu infektivnu dozu te bi bolest prosla bez simptoma ili sa blagim simptomima.
Medjutim, slazem se da je ovo pretpostavka i da ozbiljna klinicka ispitivanja na ovu temu nisu radjena da bi se sa ovakvim izjavama izaslo u javnost.
Tok same bolesti dosta zavisi i od primarnog imuniteta. Mada, secam se neke emisije Laneta Gutovica koju je svaki put zavrsavao recima "Ne znam zasto sam vam ovo ispricao, u svakom slucaju ne moze da skodi, a cim ne skodi znaci da koristi."
Zato svakako nosite maske, one ne mogu da skode a cim ne skode znaci da koriste.

MS

pre 3 godine

Овакву глупост одавно нисам чуо. Како онда веровати у наредна саопштења госпође....

Ivona

pre 3 godine

Smešno. Kakva tragikomedija. Ovo je nešto najgluplje što sam mogla pročitati ili čuti.
Darija sedi jedan!!! 😵😵😱😱🤢🤢🤮🤮

Kolicin

pre 3 godine

Evo gledam sve ekspert do eksperta virusologije. Covece, kad citam ove komentare ovde na forumimam pomislio bih da su NASA i Roskosmos poslali ekipu da vode diskusije na ovom forumu. Osecam se ponostno kakve intelektualne dzinove imamo. Svaka cast.... :(

Gin

pre 3 godine

kako ih nije sramota !
(Protestant, 27. jul 2020 19:07)

Ovo ti nije samo slika toga kakvi ljudi nas vode. Ovo je najviše slika samog naroda.

Za ovo što pričaju se u normalnim zemljama gubi posao, ili gore.

Gaga

pre 3 godine

Bas me zanima kako su uspeli da naprave tako male maskice misevima za ova istrazivanja ? . Ja bih jako volela da vidim video ovog istrazivanja. ???

juhu

pre 3 godine

Kao sto vec rekoh vise puta: Maske koje nosimo nisu adekvatna zastita, ali posto nema resenja, ajd' da radimo nesto. Pogotovo platnene maske koje nosi vecina jer je lakse oprati ih nego kupovati 2-3 maske svaki dan. Pa Jumko je na pocetku epidemije tendenciozno poceo da sije iste, ali je se vec par dana kasnije odustalo kada je ovom besmislicom prikriven osecaj nemoci u ovoj borbi.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

@svasta:

Uvek je bitno koliku si količinu virusa uneo u sebe. Lekari, sestre i medicinsko osoblje, koji su po ceo dan, već mesecima, u kontaktu sa obolelima su u velikoj opasnosti. Radnici na šalterima i kasama su manje izloženi, jer mogu biti u kontaktu sa zaraženim samo kratko vreme, pri čemu, ako nose masku, dolaze u kontakt sa malom količinom virusa, često nedovoljnom da izazove infekciju. Naravno, kada raste broj zaraženih, to je veća verovatnoća da će se i oni zaraziti, baš kao i putnici u javnom prevozu, zaposleni po kancelarijama, fabričkim halama...

Maki

pre 3 godine

Kolicima virusa svakako znaci po pitanju da li ce do bolesti doci ili ne. Ali dalje vise zavisi i od imunoloskog statusa. I manja kolicima virusa ce kod osobe koja ima lompromitovan imunitet vrlo brzo da se namnozi I da dovede do teze slike.

Bosko Savic

pre 3 godine

Jasan pokazatelj da blage veze nema o čemu priča. Šta sad, dok virus prolazi kroz masku može da ugane nogu pa onda neće da bude toliko opasan... Žene ne farbajte se u plavo, vidite da ta boja nagriza moždane vijuge! :D

Srđan V.

pre 3 godine

Umesto da na prvu loptu ismevate svaku izjavu iz kriznog štaba pokušajte da i sami pogledate podatke. U Italiji su najgore prošli lekari koji nisu imali nikakvu zaštitu. Svakako je razlika u tome u kojoj ste meri bili izloženi virusu, a u tome, osim vremenske izloženosti, značajnu ulogu igra i nošenje maske. Ne mislim da je Kisićka cvećka niti njene kolege iz kriznog štaba, ali vidim da se svaka njihova reč dočekuje negodovanjem, bilo argumentovano ili ne. U ovoj situaciji fokus bi trebao biti na pravilno korišćenje maski i njihovu realnu efikasnost, umesto toga u javnom prostoru je metež koji varira od toga da su maske deo zavere do toga da ćemo bez njih svi pomreti, a za takav metež smo dobrim delom i sami krivi, al ko jos brine, kad anonimnog komentatora na internetu niko neće pozvati na odgovornost...

Vagica

pre 3 godine

Većina, jednostavno, ne razume šta Darija priča. Umesto besa, pokušajte da se edukujete bar malo, da biste mogli razumeti, počevši od biologije iz osnovne škole. Širok vam inetrnet, sve možete naći.

Paster

pre 3 godine

Сада ми је јасно како су ти из Баутата написали у анализи воде Вујић да вода садржи хидрокарбоn a поред назива стоји формуала HCO3 што је у ствари формула бикарбоната. Подсмевао сам се Вујићима питањем када ће да инсталирају рафинерију поред извора? Супер стручњаци нема шта. Тачно како неко написа ни ја овакву глупост још нисам чуо. Ова жена која је дала овакву изјаву она појма нема о вирисологији и инфектологији. Даље да и не говоримо о инакулацији и инкубацији, о репликацији, оставимо то по страни. Јер, довољно је да само једна честица патогена, нема везе којег соја, инфлуаенца, САРС 1 и 2, који напада, то јест користи ћелије дисајних органа за репликацију продре у једну ћелију, у њој изазваће ће репликацију стотина хиљада нових патогена који ће уништити нових милиое здравих ћелија. Вирусне инфекције изазивају систем лаланчане реакције. И још нешто, како произвођачи не врше стерилизацију маски, јер је то немогуће, ношење маски изазива честе појаве стрептококних инфекција синуса па чак и плућа од истих, а да јавност није ни свесна ове појаве. Чак и када би била могућа стерилизација, бактерије и вируси у току паковања,па и касније у току дистрибуције, како су маске упаковане у порозне картонске кутије лако допиру до маски и контаминирају исте. Мени се рецимо десило да сам добио стрептококну инфекцију синуса чим сам прву маску ставио преко уста и носа. Због тога сам поштеђен ношења модерне ферџе.Маске за вирусе су као поцепане гаће за м$да.

Bogi

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...
(Imks, 27. jul 2020 17:24) Covece, kaze da kroz masku ne moze da prodje dovoljno velika kolicina virusa da bi izazvala teze komplikacije, jer, zamisli, klinicka slika zavisi i od kolicine virusa. S kim ja zivim

Locutus

pre 3 godine

Sprdate se bez potrebe, a jako je bitna količina virusa koja se udahne. Manje virusa - veća šansa da će se telo izboriti pre nego se virus razmnoži. Kod većine bolesti koncentracija virusa je presudna.

Kolicin

pre 3 godine

Evo gledam sve ekspert do eksperta virusologije. Covece, kad citam ove komentare ovde na forumimam pomislio bih da su NASA i Roskosmos poslali ekipu da vode diskusije na ovom forumu. Osecam se ponostno kakve intelektualne dzinove imamo. Svaka cast.... :(

Krik

pre 3 godine

Korona kada prođe kroz male rupice na masci dolazi do kidanja onih šiljaka i nastaje čista kugla koja se samo skotrlja u jednjak i dalje u želudac a tu je čeka kiselina.....

Imks

pre 3 godine

Legenda kaze da korona ima svoj rokovnik gde belezi ljude koji su nosili masku i njih nece previse da muci. Ove sto nisu nosili njih obavezno ubija. Gde mi zivimo...

T

pre 3 godine

@boske Intenzitet bolesti zavisi i od toga koliko si virusa dobio u trenutku kad si se zarazio. To je poznato od početka epidemije, a i inače važi za sve zaraze. Maskom smanjuješ broj virusa koji ti uđu u organizam. Naš organizam nije potpuno nesposoban da se bori protiv nepoznatih virusa, ali je mehanizam spor. Ubaci mnogo virusa i oni će se razmnožiti brže nego što će imuni sistem moći da ih pobije. Mi svakog dana unosimo razne viruse i bakterije u sebe pa se ne razboljevamo - ali ih ne unosimo u velikim količinama.

Фактор мира и стабилности

pre 3 godine

@svasta:

Uvek je bitno koliku si količinu virusa uneo u sebe. Lekari, sestre i medicinsko osoblje, koji su po ceo dan, već mesecima, u kontaktu sa obolelima su u velikoj opasnosti. Radnici na šalterima i kasama su manje izloženi, jer mogu biti u kontaktu sa zaraženim samo kratko vreme, pri čemu, ako nose masku, dolaze u kontakt sa malom količinom virusa, često nedovoljnom da izazove infekciju. Naravno, kada raste broj zaraženih, to je veća verovatnoća da će se i oni zaraziti, baš kao i putnici u javnom prevozu, zaposleni po kancelarijama, fabričkim halama...

Bane

pre 3 godine

Rec je o infektivnoj dozi. Potreban je odredjeni broj infektivnih cestica da bi ste uopste oboleli, a od infektivne doze dosta zavisi i klinicki tok. Pretpostavka je da kolicina virusa koju bi maska eventualno propustila predstavlja malu infektivnu dozu te bi bolest prosla bez simptoma ili sa blagim simptomima.
Medjutim, slazem se da je ovo pretpostavka i da ozbiljna klinicka ispitivanja na ovu temu nisu radjena da bi se sa ovakvim izjavama izaslo u javnost.
Tok same bolesti dosta zavisi i od primarnog imuniteta. Mada, secam se neke emisije Laneta Gutovica koju je svaki put zavrsavao recima "Ne znam zasto sam vam ovo ispricao, u svakom slucaju ne moze da skodi, a cim ne skodi znaci da koristi."
Zato svakako nosite maske, one ne mogu da skode a cim ne skode znaci da koriste.

Vagica

pre 3 godine

Većina, jednostavno, ne razume šta Darija priča. Umesto besa, pokušajte da se edukujete bar malo, da biste mogli razumeti, počevši od biologije iz osnovne škole. Širok vam inetrnet, sve možete naći.

Srđan V.

pre 3 godine

Umesto da na prvu loptu ismevate svaku izjavu iz kriznog štaba pokušajte da i sami pogledate podatke. U Italiji su najgore prošli lekari koji nisu imali nikakvu zaštitu. Svakako je razlika u tome u kojoj ste meri bili izloženi virusu, a u tome, osim vremenske izloženosti, značajnu ulogu igra i nošenje maske. Ne mislim da je Kisićka cvećka niti njene kolege iz kriznog štaba, ali vidim da se svaka njihova reč dočekuje negodovanjem, bilo argumentovano ili ne. U ovoj situaciji fokus bi trebao biti na pravilno korišćenje maski i njihovu realnu efikasnost, umesto toga u javnom prostoru je metež koji varira od toga da su maske deo zavere do toga da ćemo bez njih svi pomreti, a za takav metež smo dobrim delom i sami krivi, al ko jos brine, kad anonimnog komentatora na internetu niko neće pozvati na odgovornost...

Protestant

pre 3 godine

Ostavka !

Kakve gluposti ova žena priča ?
Pa nije to mršavi slaba jadan virus koji je manji od svog jakog debelog rodjaka virusa koji je jači pa ne može proći kroz rupice na masci.

Strašno kakve priče ova izvaljuje.
Dajte sklonite ove ljude da nas više ne iritiraju i stavite neke koji imaju malo mozga i ne misle da sa pričama za decu mogu izaći pred normalne ljude

kako ih nije sramota !

pseudo_slucajno

pre 3 godine

Zao mi je sto u ovoj zemlji ne postoji neko kome se moze verovati. Neko ciji integritet se ne moze dovesti u pitanje. Gledam ove amere i njihovog Faucija. Covek bre gromada, kaze ne predsedniku kad struka kaze ne. Njegove preporuke su nesto sto vise od 80% amera prihvata.

paja

pre 3 godine

Kakve su ovo gluposti. Korona je bolest koja kada se neko inficira ne pravi razliku da li je preneta preko maske, bez maske ili na bilo koji drugi nacin. Cuvajte se. Sve najbolje

Dwl

pre 3 godine

Ovo nama fali u doba korone! Malo šale i humora nije na odmet! Hvala zabavnom štabu što vraćaju osmeh ljudima na lice!Jedva čekam sutrašnju konferenciju da me opet nasmeju kao danas! Obožavam vas,samo napred smešna Srbija!

Mozda me pamcenje ne sluzi

pre 3 godine

RODITELJ SAM.
I SVAKI PUT SE PITAM,KAKO SE OSECAJU RODITELJI KADA SU IM DECA SVRSTANA U NESTO NAJBOLJEEEE STO SRBIJA IMA.

maconii

pre 3 godine

ovi iz kriznog staba daju izjave kao fudbaleri...samo sto fudbaleri uvek kazu da su pokazali karakter,a ovi nikako da ga pokazu...ako vec virus prodje kroz masku,sta li to maska ima u sebi pa da kada udje u organizam ublazi simptome?ocigledno da ne nosimo iste maske

Carlston, Ingraham & Hannity rule

pre 3 godine

Najnovija činjenica, ovde je sigurno bila statistička analiza, testiranje hipoteze sa velikim nivoom pouzdanosti, u svakom slučaju naučni metod je korišćen obzirom da je gospođa 100 naučnih radova objavila. Ona malo ima problema da pogodi padeže ali sve ostalo je tip top.

gymix

pre 3 godine

Da bi neko pouzdano tvrdio da tezina simptoma of covid-19 virusa zavisi od tzv. inicijalne doze, tj. kolicine virusa kojom je pacijent originalno inficiran, neophodno je imati propisno istrazivanja na ovu temu, jer je poznato u medicini da dok je kod nekih virusa inicijalna doza direktno povezana sa tezinom simptoma, kod nekih drugih nije. Nazalost, ni posle nekoliko meseci istrazivanja, jos uvek ne postaje definitivni zakljucci u koju grupu spada covid-19. Postoje nalazi koji idu na ruku oba tumacenja, a tu je I faktor odgovora imunog sistema organizma, koji nekim pacijentima sa velikom inicijalnom dozom, znacajno umanjuju simptome, ali I nekima sa malom inicijalnom dozom ne sprecavaju teze simptome. vise o tome, ovde: https://fit.thequint.com/coronavirus/explained-infectious-dose-and-viral-load-of-covid-19 . I naravno da je I brzina repliciranja virusa dovoljan po sebi do nivoa gde je uticaj maske neznatan, ali prethodni faktori uticu vise I jos uvek nisu definitivni. Fake, gospodja daje izjave bez ikakvog naucne podrske, mada je moguce da ce se jednog dana pokazati da je (slucajno) bila u pravu, ali u medjuvremenu bi bilo odgovorno izbegavati ovakve izjave.

Lone

pre 3 godine

Koje lupetanje. To ti je ono ako nemas masku kao da pijes pivo od 10 posto alkohola i vise si pijan.
Ako imas masku kao da pijes pivo sa 3 posto alkohola i manje si pijan.
Da li je to moguce da vam neko nesto veruje???

Maki

pre 3 godine

Kolicima virusa svakako znaci po pitanju da li ce do bolesti doci ili ne. Ali dalje vise zavisi i od imunoloskog statusa. I manja kolicima virusa ce kod osobe koja ima lompromitovan imunitet vrlo brzo da se namnozi I da dovede do teze slike.

Gaga

pre 3 godine

Bas me zanima kako su uspeli da naprave tako male maskice misevima za ova istrazivanja ? . Ja bih jako volela da vidim video ovog istrazivanja. ???

Ivona

pre 3 godine

Smešno. Kakva tragikomedija. Ovo je nešto najgluplje što sam mogla pročitati ili čuti.
Darija sedi jedan!!! 😵😵😱😱🤢🤢🤮🤮

juhu

pre 3 godine

Kao sto vec rekoh vise puta: Maske koje nosimo nisu adekvatna zastita, ali posto nema resenja, ajd' da radimo nesto. Pogotovo platnene maske koje nosi vecina jer je lakse oprati ih nego kupovati 2-3 maske svaki dan. Pa Jumko je na pocetku epidemije tendenciozno poceo da sije iste, ali je se vec par dana kasnije odustalo kada je ovom besmislicom prikriven osecaj nemoci u ovoj borbi.

Gin

pre 3 godine

kako ih nije sramota !
(Protestant, 27. jul 2020 19:07)

Ovo ti nije samo slika toga kakvi ljudi nas vode. Ovo je najviše slika samog naroda.

Za ovo što pričaju se u normalnim zemljama gubi posao, ili gore.

MS

pre 3 godine

Овакву глупост одавно нисам чуо. Како онда веровати у наредна саопштења госпође....

Bosko Savic

pre 3 godine

Jasan pokazatelj da blage veze nema o čemu priča. Šta sad, dok virus prolazi kroz masku može da ugane nogu pa onda neće da bude toliko opasan... Žene ne farbajte se u plavo, vidite da ta boja nagriza moždane vijuge! :D

Paster

pre 3 godine

Сада ми је јасно како су ти из Баутата написали у анализи воде Вујић да вода садржи хидрокарбоn a поред назива стоји формуала HCO3 што је у ствари формула бикарбоната. Подсмевао сам се Вујићима питањем када ће да инсталирају рафинерију поред извора? Супер стручњаци нема шта. Тачно како неко написа ни ја овакву глупост још нисам чуо. Ова жена која је дала овакву изјаву она појма нема о вирисологији и инфектологији. Даље да и не говоримо о инакулацији и инкубацији, о репликацији, оставимо то по страни. Јер, довољно је да само једна честица патогена, нема везе којег соја, инфлуаенца, САРС 1 и 2, који напада, то јест користи ћелије дисајних органа за репликацију продре у једну ћелију, у њој изазваће ће репликацију стотина хиљада нових патогена који ће уништити нових милиое здравих ћелија. Вирусне инфекције изазивају систем лаланчане реакције. И још нешто, како произвођачи не врше стерилизацију маски, јер је то немогуће, ношење маски изазива честе појаве стрептококних инфекција синуса па чак и плућа од истих, а да јавност није ни свесна ове појаве. Чак и када би била могућа стерилизација, бактерије и вируси у току паковања,па и касније у току дистрибуције, како су маске упаковане у порозне картонске кутије лако допиру до маски и контаминирају исте. Мени се рецимо десило да сам добио стрептококну инфекцију синуса чим сам прву маску ставио преко уста и носа. Због тога сам поштеђен ношења модерне ферџе.Маске за вирусе су као поцепане гаће за м$да.