Pozivamo vas na radionicu "Građani u promišljanju"

U organizaciji Društva Grupnih Analitičara Beograd DGAB, Psiho-Socijalne Sekcije DGAB i Consulting-Art u nedelju 14. januara od 15:30 do 19 časova održaće se radionica “Građani u promišljanju“.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

15:26

Pozivamo vas na radionicu

“Građani-u-promišljanju” su dobrotvorna aktivnost Sekcije DGAB u saradnji sa Consulting-Art - razgranati program sezonskih građanskih psiho-socijalnih radionica.

“Građani-u-promišljanju” (koje se zovu i “narodne mislionice” ili “promišljaonice”) su radionice, koje zainteresovanim učesnicima pružaju mogućnost da u podsticajnom okruženju razgovaraju o raznim društveno-psihološkim temama iz uloga građana Srbije, Evrope i sveta o aktuelnom trenutku u društvu i našim zajednicama, kao i u drugim društvima - iz svojih različitih perspektiva brojnih građanskih uloga: kao zaposlenih radnika i saradnika, nezaposlenih ili penzionera, kao rođaka, supružnika, roditelja ili dece, kao komšija ili prolaznika na ulicama, kao društveno-političkih sagovornika, učesnika u kulturnim događajima, birača, lidera i menadžera u svojim organizacijama, sportskih navijača ili aktivista, pacijentata u zdravstvenom sistemu, ili ulogama pomagača, itd). …. .

Svaka radionica je organizovana i osmišljena tako da učesnici mogu zajedno da promišljaju o različitim stavovima i iskustvima, zajedno da dožive osećanja koja se pojavljuju i pričaju, kako bi se otvorio prostor u kome različitosti polako mogu da postaju aspekti bogatijeg i više integrisanog doživljaja i razumevanja društveno-psihološke realnosti u kojoj živimo. Mogućnost da ljudi požele jedni druge zaista da saslišaju šta misle i osećaju, eventualno i tamo gde postoji veliki sukob perspektiva, pa time i potencijalna mržnja, svađe i rasprave, stvara zainteresovanost da se kreira i uči veština dijaloga - umesto naših čestih sklonosti ka jednoumlju, agresiji, građanskoj izolovanosti u doživljajima bezizlaznosti, beznadežnosti i besmisla. O takvim teškim osećanja, takođe se može govoriti, u težnji da se podele i razumeju. “Građani-u-promišljanju” proizašli su iz internacionalne mreže radionica ‘Listening Post’ - delimično su zadržali povezanost i njihov dizajn (slobodnog razgovora podstican neutralnim psihoanalitičkim stavom voditelje, prvo u većim grupama, zatim u manjim grupama, pa opet ponovo u većim, sa mogućnošću pravljenja zajedničkih psiho-socijalnih hipoteza –nešto više o LP više u prilogu). No, tokom godina su se u Srbiji razvili i obogatili korišćenjem metoda društvenog sanjanja, društvenog beleženja, skiciranja i crtanja, inter-grupnih događaja – razvili su se u nekoliko svojih varijeteta, kraćeg i dužeg trajanja, prilagođavajući se uslovima u sredini u kojoj se održavaju. Često ih vode psihoanalitički psihoterapeuti, grupni analitičari, edukanti grupne analize ili psihoanalitičke psihoterapije, te se principi slobobodnih asocijacija i slobodno lebdeće diskusije poštuju u većini seansi.

Težnja programa “Građani-u-promišljanju” je da pored učesnika koji samo jedanputa učestvuju pružajući doprinos, takođe da mogu i da požele da češće učestvuju, ili da postanu voditelji svojih sličnih radionica, tj. da u raznim gradovima i selima, postignu svoju lokalnu održivost u sezonskom ritmu tj.četiri puta godišnje. Ideja je da zainteresovani voditelji pružaju dobrotvorno po nekoliko sati godišnje svog angazmana na ovaj način. Pored mreže radionica u Beogradu, održavaju se redovno u Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Užicu, Banja Luci, a započeti su u Nišu, Ivanjici, u Rovinju, planirani u nekoliko novih gradova i sela. Mogu biti različite veličine od 15 tak učesnika do više desetina, a najveća održana u Beogradu 2013 (dvojezična srpski-engleski) imala je 160 učesnika.

S obzirom na značaj i jedinstvenost “Građana-u-promišljanju” održano je i serija internacionalnih konferencija vezanih za ovu metodologiju - “Foukes and Pichon Riviere Meeting Reflective Citizens” 2012, “Inclusion /Exclusion in the Traditions of Bion, Foukes and Main” 2014, “Reflective CitizensParalyzed Citizens” 2015, “Psychosocial Dialogues” 2016 sa ciljem dodatnog pažljivog razmatranja metodologije i njenog daljeg razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: