Kako se osloboditi helikobaktera?

Od kada su 1983. godine histopatolog Beri Voren i gastroenterolog Robin Maršal prvi put uspeli da dokažu postojanje spiralne bakterije u želucu, helikobakter pilori (Helicobacter pylori) infekcija, poznatija kao HP infekcija, u stalnom je fokusu naučnih i medicinskih krugova.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Brojna istraživanja dokazala su povezanost HP infekcije sa gastritisom, čirom na dvanaestopalačnom crevu (DU), čirom na želucu (UV), karcinomom želuca i, dosta retko, niskomalignim MALT-limfomom.

Infekcija je veoma česta u zemljama niskog higijenskog standarda, naročito kod dece do desete godine života, dok se u razvijenim zemljama javlja kod starijih osoba. Za sada je nemoguće iskoreniti je, jer je široko rasprostranjena u čitavom svetu.

Da li će doći do infekcije zavisi od sposobnosti bakterije da se razmnožava, širi i savlada odbrambene snage organizma, odnosno od otpornosti želudačne sluznice domaćina na infekciju.

Započinje ulaskom bakterije u sistem organa za varenje putem hrane, prljavih ruku ili daha zaražene osobe. Tegobe koje ova infekcija može da izazove obuhvataju mučninu, gađenje, povraćanje, nadimanje stomaka, kiselinu i gorušicu, podrigivanje, kao i blaže ili jače bolove u predelu želuca ili ispod rebarnih lukova.

HP infekcija četiri do deset puta povećava rizik od nastanka čira, najčešće na dvanaestopalačnom crevu (DU), a ređe i na želucu (UV). Ipak, lečenjem ove infekcije leči se i sam čir, te je i mogućnost njegovog ponovnog pojavljivanja manja.

Metode kojima se vrši dijagnostika HP infekcije mogu biti neinvazivne i invazivne. Neinvazivne metode podrazumevaju analizu antitela iz krvi ili antigena iz stolice, te urea izdisajni test, dok u invazivne spada gastroskopija (sonda) sa uzimanjem uzorka na HP infekciju.

Terapija podrazumeva kombinaciju antibiotika i lekova za smanjenje lučenja kiseline (IPP) i probiotika. Stručnjaci preporučuju i redovne i uravnotežene obroke u razmaku od tri do četiri sata, hranu umerene temperature, uz napomenu da je potrebno jesti polako i dobro žvakati hranu.

Izvor: Nedeljnik.rs

Prati B92 na Viberu

Vesti

Problem na koji sve trudnice moraju da obrate pažnju

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, pogotovo kod žena. Vene nogu predstavljaju krvne sudove kojima se krv vraća u srce, nasuprot sili Zemljine teže. Pored ženskog pola, genetika ima najznačajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Vesti utorak 17.10. 12:50 Komentara: 5

Osteoporoza, bolest čija je prevencija nužna

Od osteoporoze najčešće obolevaju pripadnici starije populacije, a statistički pokazatelji ukazuju na to da smo jedna od najstarijih nacija u Evropi, rečeno je na današnjoj konferenciji povodom predstojećeg Dana borbe protiv osteoporoze.

Vesti ponedeljak 16.10. 19:22 Komentara: 4
strana 1 od 1971 idi na stranu