Hronični stres utiče na povećanje telesne težine

Engleski istraživači uporedili su nivo stresa i telesne težine više od 2.500 muškaraca i žena starijih od 54 godine, koji su učestvovali u studiji koja se bavila proučavanjem starenja.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Petak, 24.02.2017.

18:00

Default images
Foto: Thinkstock

Studija koja je objavljena u časopisu Obesiti pokazala je da stres utiče na gojenje i mršavljenje.Naučnici su kontrolisali količinu hormona stresa poznatog po imenu kortizol, a koji se nalazi u uvojcima kose.

"U kosi smo pronašli nivo kortizola koji znatno utiče na veći opseg struka i veći indeks telesne mase. Ovi rezultati pokazuju da je hronični stres povezan s gojaznošću", kazala je autorka istraživanja Sara Džekson.

Kortizol je hormon koji nastaje u nadbubrežnim žlezdama, a u vreme stresa se otpušta u krvotok. Osim u suzbijanju upale i regulisanju krvnog pritiska, kortizol pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Oslobađanje kortizola aktivira receptore koji su gusto smešteni u visceralnom masnom tkivu koje okružuje ljudske organe, što objašnjava povezanost s dobijanjem i gubitkom kilograma. Obično se testira putem krvi, urina i sline, ali to pokazuje sliku samo u datom trenutku.

"Nivo kortizola varira tokom dana, u zavisnosti od vremena, o tome šta jedete, naglim stresnim situacijama pa čak i bolesti. Zato krv, urin i pljuvačka ne mogu pokazati stvarno stanje kada je reč o dugotrajnom stresu", kazala je Džeksonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: