Operacije srca lakše uz novi aparat za vantelesni krvotok

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici svečano je puštena u rad nova mašina za vantelesni krvotok, koja tokom operacije na otvorenom srcu kompletno preuzima funkciju srca i pluća i na taj način omogućava izvođenje najsloženijih hiruških intervencija, saopšteno je danas iz tog instituta.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 09.10.2015.

18:35

Default images

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine kupio je novu mašinu za vantelesni krvotok zahvaljujući sredstvima dodeljenim na javnom konkursu Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, a vrednost nabavljenog aparata je 19.992.500 dinara.

Taj aparat će zameniti 30 godina staru opremu u hirurškoj sali Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. "Obezbedili smo sredstva za nabavku preko potrebne opreme za ekstrakorporalni krvotok i omogućili Institutu za KVB Vojvodine uslove da budu najbolji u onome što rade, a to je da u hirurškim salama spašavaju ljudske živote", rekao je direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković.

On je naglasio da je time učinjen još jedan korak da bi Institut za KVB Vojvodine u Sremskoj Kamenici "držao korak" sa najpoznatijim svetskim zdravstvenim centrima i u svakom momentu propratio tehnološke inovacije. Zdravlje građana i mogućnost lečenja nikad ne smeju biti dovedeni u pitanje, poručio je Malenković i dodao da je aparat nabavljen i u potpunosti isplaćen iz sredstava pokrajinskog budžeta i da će svi projekti koji su započeti u Vojvodini biti i završeni.

Direktor IKVBV Aleksandar Redžek rekao je da taj Institut nastavlja sa težnjom da nivo zdravstvene zaštite građana podigne još više. "Imamo stručni kadar i ljude koji se svojim znanjem i požrtvovanošću trude da u uslovima u kojima rade spasu svaki ljudski život, izvlači se maksimum iz svake situacije.

Trudićemo se da u narednom vremenu obezbedimo neophodne angio sale, jedna je već nabavljena za Kamenicu II, a ono što nas čeka je da pokušamo da bar dve ovakve sale stignu na adresu Insituta, što će biti veliki uspeh i velika pobeda u ovoj godini", istakao je Redžek. On je naglasio da bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i u svetu, ali i u Vojvodini.

"Kupljena je najsavremenija mašina pete generacije koja tokom operacije zamenjuje srce i pluća i omogućava najkompleksnije operacije na srcu i velikim krvnim sudovima. Uz pomoć ove mašine hirurzima je omogućeno da rade najsloženije operacije i unapređuju kvalitet rada, a sve u interesu naših bolesnika," rekao je Redžek.

Nova mašina, dodao je, omogućava brži dolazak pacijentima na operaciju, koji neće morati da čekaju zbog zastoja koji nastane zbog kvara nekog uređaja koji se nalazi u operacionoj sali, što je ponekad logično dovodilo i do produženja liste čekanja. Drugi problem tokom operacije sa nepouzdanom starom mašinom je mogućnost kvara kada je zaustavljeno srce, što stvara situaciju koja potencijalno ugrožava život bolesnika, a kompletnu ekipu koja radi operaciju dovodi pod veliki stres, kazao je Redžek.

On je istakao da aparat odlično funkcioniše i da su prve operacije na njemu već urađene.

Foto: freedigitalphotos.net/arztsamui

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: