Kako prepoznati nedostatak gvožđa?

Neprestano ste pospani? Možda imate manjak ovog minerala.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

20:30

Default images
Foto: Thinkstock

GVOŽĐE

Jedan od najbitnijih minerala je gvožđe i ono je od suštinske važnosti za energiju, jer je to kamen temeljac za crvena krvna zrnca koja transportuju kiseonik po telu - što objašnjava zašto osećate konstantan umor.

SIMPTOMI NEDOSTATKA GVOŽĐA

Bledunjavost je još jedan znak da imate manjak gvožđa, zatim osećaj da gubite dah, tačnije da vam je kratak i da vam srce “bije”.

Ali postoji još mnogo načina koji pokazuju da vas telo upozorava da imate manjak gvožđa.

Ostali simptomi su glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, gubitak kose, hladne ruke ili noge, mučite se tokom gutanja, osećate svrab, poremećen vam je san, nedostatak apetita, bol u stomaku, rana ili neuobičajeno gladak jezik...

STRASTVENI VEŽBAČI IMAJU VEĆI RIZIK OD NEDOSTATKA OVOG MINERALA

Istraživanja su pokazala da su u rizičnoj grupi - zaluđenici za teretanom i vežbanjem.

Studija otkriva da jedna od tri ispitane žene, koje su sportistkinje, imaju smanjeno gvožđe, pa su najčešće bolesti kod njih klinička anemija.

“Ova studija je fokusirana na vrhunske sportiste, a istraživanjem smo došli do zaključka da na hroničan nedostatak gvožđa utiče prevelika želja za vežbanjem”, rekla je za Dejli Mejl nutricionista Keri Rukton, a dodaje da nedostatak gvožđa ograničava transport kiseonika u telo i može da utiče na mentalno i fizičko stanje.

“Telo mora dobro da se hrani kada se vežba, jer ćete jedino tako moći bezbedno da obavljate sve aktivnosti. Mnogi me pitaju šta treba da se jede kada se trenira i svima kažem da je najbitnije u ishranu dodati mesne proizvode, koji u sebi imaju gvožđe koje je potrebno za energiju”, dodala je Zana.

CRVENO MESO - JEDAN OD NAJVEĆIH IZVORA GVOŽĐA

Crveno meso je jedan od naših najbogatijih i najkorisnijih izvora gvožđa, odrezak će obezbediti tri puta više gvožđa nego piletina ili 250 odsto više od brokolija.

“Gvožđe je od suštinske važnosti za energiju. Jedan od najlakših načina da se pojača izdržljivost je da se poveća unos crvenog mesa i to 70 grama dnevno. Žene u proseku jedu samo 56 grama crvenog mesa dnevno”, rekao je doktor Ruhton.

izvor: Men's Health

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: