Koliko često perete pidžamu?

Mnogi ljudi vole da nose pidžame i to ne samo u krevetu.

Zdravlje

Izvor: News.com.au

Petak, 30.01.2015.

13:40

Default images

Foto: Robert McDonald / Flickr.com

Iako vas one noću greju, a leti upijaju višak znoja, one su u većini slučajeva plodno tlo za razvoj bakterija koje mogu da dovedu do čitavog niza kožnih problema, infekcija stafilokokama, pa čak i cistitisa.

Prema profesorki Seli Blumfild sa Fakulteta za higijenu i tropsku medicinu u Londonu, period inkubacije pomenutih nametnika počinje posle minimalno jedne nedelje nošenja pidžame.

Međutim, nedavno istraživanje pokazalo je da pojedini muškarci pidžame nose 13 noći zaredom pre nego što ih operu. Žene odlaze korak dalje i pidžamu ne menjaju čak 17 noći.

U istraživanju koje je sproveo jedan proizvođač dušeka ispitano je 2.500 parova starosti između 18 i 30 godina o navikama vezanim za spavanje.

Većina ispitanica (37 odsto) izjavila je da u krevetu nosi tradicionalnu “dvodelnu” pidžamu, 28 odsto spava u donjem vešu, dok 26 odsto pozajmljuje partnerovu pidžamu.

Kod muškaraca je donji veš najpopularniji (38 odsto), a prate ga donji deo pidžame, ili šorts u 35 odsto slučajeva. Dvodelnu pidžamu nosi samo 19 odsto muškaraca.

One žene koje ne menjaju pidžamu dovoljno često kažu da obično zaborave koliko dugo je nisu oprale, dok je najpopularniji izgovor za muškarce (dve trećine) bio da se oni ne bave pranjem veša.

Oko polovine i muškaraca i žena tvrdilo je da im pidžama ne miriše loše i da smatraju da joj zato ne treba pranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: