Naučnici proizveli ljudsko debelo crevo u laboratoriji

Naučnici su uspeli da razviju deo ljudskod debelog creva u laboratoriji, čime se otvara put novim vidovima lečenja poremećaja rada creva, pa čak i raka.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 20.10.2014.

22:21

Default images

Do otkrića je došlo zahvaljujući adultnim matičnim ćelijama, koje su istraživači koristili kako bi proizveli fragmente tkiva, takozvane organoide.

Reč je o trodimenzionalnim “pupoljcima” organa koji imaju potencijal da se razviju u tkiva sa određenim funkcijama.

Oni su potom transplantirani u tela miševa, gde su sazreli, a kod svake životinje razvijen je potpuno funkcionalan “značajan” deo ljudskog creva.

Vođa istraživanja dr Majkl Helmrat iz Programa za lečenje bolesti creva u Dečjoj bolnici u Sinsinatiju rekao je da bi ovo otkriće moglo da ima brojne primene.

“Zahvaljujući ovom otkriću, jednog dana ćemo možda uspešno lečiti razne poremećaje, pa čak i Kronovu bolest i rak debelog creva”, rekao je on.

Istraživači su prvo genetskim inženjeringom proizveli ljudsku krv i ćelije kože, kako bi stvorili pluripotentne matične ćelije.

One su zatim vraćene u nezrelo embrionalno stanje. Poput matičnih ćelija uzetih od embriona u ranim fazama, ovakve ćelije imaju sposobnost da postanu bilo koji tip tkiva u telu.

One su pretvorene u organoide ili ćelije debelog creva, a zatim presađene na bubreg miševa, kako bi bile prokrvljene. One su zahvaljujujući tom koraku počele samostalno da se razmnožavaju i čine ljudsko tkivo.

Posle šest nedelja “pupoljci” su bili veći od bubrega miševa i već dobili potrebne tipove tkiva, potrebne za obavljanje funkcija povezanih sa varenjem hrane.

Organoidi su čak razvili i sloj mišića ključan za potiskivanje hrane kroz creva i nervne ćelije zahvaljujući kojima kontrahuju.

“Pupoljci” nisu odbačeni, jer su miševi genetski izmenjeni tako da njihov imuni sistem prihvata ljudsko tkivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: