Knjige Džejn Ostin zaista leče dušu

Romani čuvene britanske književnice Džejn Ostin svojevremeno su čitani vojnicima iz Prvog svetskog rata kao deo terapije kojom su lečeni postraumatski stresovi, otkrila je nedavno dr Pola Birn.

Izvor: B92, Daily Telegraph
Podeli

Prema rečima dr Birn, koja stvaralaštvo Džejn Ostin proučava na Univerzitetu u Oksfordu, romani "Razum i osećajnost", "Gordost i predrasuda" i drugi čitani su vojnicima koji su teško podneli strahote rata do tada neviđenih razmera. Ona tvrdi da su im pomenuta dela donosila osećaj sigurnosti i mira u surovom okruženju, prenosi Dejli telegraf.

"Njene knjige čitane su i vojnicima koji su preživeli rat, kao svojevrstan lek za mentalne poremećaje. Njena dela čitana su i u rovovima na ratištu. Ti romani bili su lek za izmučene duše", navodi dr Birn koja ne krije oduševljene ovim otkrićem.

Zanimljivo je da su mnogi kritičari zamerali britanskoj književnici zbog ignorisanja Napoleonovih ratova u svojim delima, koji su buktali baš u trenucima njenog pisanja.

"Živimo u ludom svetu. Mislim da su ljudi u njenim knjigama pronalazili utehu i ne vidim ništa loše u tome", kazala je Birn objašnjavajući da romani Džejn Ostin prikazuju relativno stabilan svet gde svi znaju svoje mesto u društvu.

Birn kao važan trenutak ističe i to što su romani voljene Ostin podsećali vojnike na lepšu stranu života u Velikoj Britaniji, dajući im time nadu u bolje sutra.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Simptomi raka kože koje ne smete da ignorišete

Svake godine raste broj obolelih od raka kože, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama širom sveta. Ukoliko se bolest na vreme otkrije, šanse za izlečenje su 90 odsto. Jednako bitna je i zaštita od UV zračenja, ali ono nije jedini uzrok ove bolesti.

Vesti subota 21.10. 11:30 Komentara: 6
strana 1 od 1974 idi na stranu