Deca koja doručkuju imaju veći IQ?

Deca koja redovno doručkuju imaju veći IQ, tvrdi novo istraživanje američkih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2013.

20:04

Default images

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija a u Sjedinjenim Američkim Državama testirali su 1.269 šestogodišnje dece u Kini i posmatrali kako doručak utiče na njihov razvoj.

Otkriveno je da deca koja preskaču doručak imaju niži IQ za 4,6, da je njihova veština govora manja za 5,58, a njihov ukupni uspeh manji za 2,5 od dece koja redovno doručkuju.

Jedan od naučnika, Cian Gong Li, je izjavio da je detinjstvo važan period života, kada se stiču prehrambene navike i kada se formira stil života, i da navike koje su stečene u ovom periodu, imaju uticaj na zdravlje čoveka dugoročno.

Naučnici ističu da se kod šestogodišnje dece jako brzo razvijaju kognitivne sposobnosti. Oni tvrde da je upravo zbog toga doručak jako važan obrok za decu i da doručak služi kao "gorivo" za mozak jer se ništa ne unosi u organizam tokom noći.

Ovaj rad je objavljen u časopisu "Science Daily".

Foto: [photostock] / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: