Zašto nas oči peku kada se budimo?

Da li vas oči peku kada sat zazvoni rano ujutru? Saznajte zašto se to dešava i kako da sprečite ovaj neprijatan osećaj.

Zdravlje

Izvor: B92, nbcnews.com

Sreda, 26.09.2012.

09:15

Default images

Šeli Hanter koja često rado do kasno u noć i ustaje veoma rano opisuje prvi osećaj po buđenju: "Peče i osećaj je kao da imam šmirglu u očima. Nikada se tako ne osećam tokom dana. Sigurna sam da nedostatak sna ima veze sa tim."

"Kada sat zazvoni u 6.30 oči me zabole momentalno. Ako se vratim u krevet i nastavim, bol prođe. Ponekad ležim u krevetu zatvorenih očiju u nadi da će proći ono najgore" dodaje Šeli.

U pitanju je suvoća očiju, ali glavna dilema je zašto oči postanu tako suve?

Lakrimalna žlezda, koja se nalazi malo iznad očnog kapka luči suze koje podmazuju površinu oka i čine ih vlažnim, blistavim i zdravim. Sve je povezano sa mozgom i snom. "Isti mehanizam koji se dešava kada ostanete budni do kasno pa vam se oči sklapaju od umora. Lakrimalna žlezda prestaje da vlaži oko ukoliko nedovoljno spavate" objašnjava dr Šeri Rove, oftalmološki hirurg.

"Žlezde kažu: treba ti sna, gasim se kako bi se telo odmorilo. Pacijent onda ne može da toleriše pečenje i umor i odlazi da spava" dodaje ona.

"Preteranom upotrebom očiju, ne trepćemo dovoljno, posebno kada smo fikusirani na monitor računara. Treptanje omogućava očima da se navlaže prirodno. Kada ne spavamo, želzde ne stignu da luče dovoljno tečnosti i ujutru se budimo subih očiju koje peku" dodaje dr Rove.

Dakle, ukoliko vas oči peku, potrudite se da ne gledate u monitor dugo, svesno trepćete često i najvažnije - spavate najmanje osam sati dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: