Kako pobediti viroze na godišnjem odmoru

Mališani se leti opuste, konačno uživaju u potpunoj pažnji roditelja, a tada im slabi i imunitet. Poznato je da se i odrasli iz istog razloga lako razbole upravo za vreme dugo očekivanog odmora, a evo kako pomoći mališanima da godišnji odmor ne bude upropašćen.

Izvor: Tportal

Utorak, 29.07.2014.

08:35

Default images

Deca su podložnija virozama budući da se ručicama rado igraju svakakvim igračkama, u pesku ili se brčkaju u plićaku. Budući da često ne stignemo da održavamo higijenu kao što bismo to činili kod kuće, deca se često razbole.

Letnje viroze najčešće uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa. Bolest se najbrže i najlakše prenosi prljavim rukama. Simptomi su brojni, a neki od najčešćih su: virusna upala grla, povraćanje, proliv i povišena temperatura.

Najopasnija nuspojava letnjih viroza je gubitak tečnosti odnosno dehidracija. Zato je vrlo važno mališanima nadoknaditi izgubljenu tečnost. Uz vodu i nezaslađene čajeve, u bilo kojoj apoteci u tom slučaju možete kupiti rehidracijski rastvor. Ako dete ne želi da pije vodu, rastvor možete umešati u nezaslađeni ohlađeni čaj.

Bitno je da rastvor bude hladan ili sobne temperature i da ga detetu dajete pomalo kašičicom, posebno ako povraća. Iako nije potrebno držati strogu dijetu, detetu dajte laganu hranu, koja će ga okrepiti.

Kuvajte supe, a kada detetu bude bolje, možete mu dati kuvanu piletinu i pirinač kao i šargarepu, a od voća narendanu jabuku ili bananu.

Pirinač je posebno dobar ako dete ima proliv, ali ga ostavite u sluzi koja se dobije kuvanjem. Za bebe koje još u prehrani imaju naviše zastupljeno mleko, u apoteci takođe možete kupiti mlečnu formulu koja ublažava proliv.

Kada dete ima proliv ili povraća, takođe je dobro da mu osnažite imunološki sistem probioticima. Njih ćete takođe kupiti u apoteci. Obično su doze posebno pakovane u ampulama (tečne) ili u vrećicama (u prašku), a mogu se umešati u bilo koju hranu. Morate samo paziti da jelo ne bude pretoplo.

Pri jako izraženim simptomima, posebno ako je beba vrlo mala, preporučuje se poseta lekaru. Letnjim virozama najizloženija su deca između četiri godine i dvanaest godina starosti. Za prevenciju se preporučuje izbegavanje najjačeg sunca, jer se tada bukvalno otvaraju vrata virozi. Letnje viroze, koje prosečno traju tri do četiri dana, možete izbeći i pojačanom higijenom dečjih ruku, pogotovo pre jela ili nakon korišćenja javnog toaleta. Uvek pored sebe imajte spremne vlažne maramice.

Ako dete dobije temperaturu, svakako je trebate skidati čepićima kod manje dece ili sirupom kod starijih mališana. Visoke temperature pokušajte da skidate i tuširanjem ili oblogama umočenim u vodu na sobnoj temperaturi.

Ako visoka temperatura traje više od tri dana, svakako posetite lekara, koji će napraviti analizu krvne slike i videti radi li se o virozi ili bakteriji, što onda zahteva lečenje antibioticima.

Foto: Image courtesy of chrisroll / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: