Neblagovremena dijagnoza ključni problem kod raka limfnih čvorova

Neblagovremena dijagnoza i nejednak pristup savremenim terapijama najveći su problemi obolelih od limfoma u Srbiji, upozorili su stučnjaci u Beogradu.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2018.

18:15

Neblagovremena dijagnoza ključni problem kod raka limfnih čvorova
Foto: Thinkstock

U Srbiji oko 1.000 ljudi godišnje oboli od nekog tipa limfoma (raka limfnih čvorova), a bolji rezultati u lečenju bi da se postignu kada bi se oboleli javljali lekaru čim primete prve simptome bolesti.

Predsednica Udruženja pacijenata obolelih od limfoma - LIPA, Maja Kocić rekla je da postoje inovativne terapije u lečenju te bolesti, ali da većina njih nije dostupna pacijentima u Srbiji.

"Nedostupnost inovativne terapije je naš gorući problem", kazala je ona novinarima uoči Konferencije pacijenata obolelih od limfoma.

Dodala je da postoje preporuke Svetske zdravstvene organizacije za primenu terapija u lečenju limfoma, koje poštuju i lekari u Srbiji kada imaju potrebne lekove.

Hematolog u Kliničkom centru Srbije Darko Antić kazao je da postoji više od 60 tipova limfoma čiji su simptomi uvećane limfne žlezde, noćna znojenja, povišena temperatura, povraćanje i gubljenje telesne težine.

Procene su da u Evropi ima 360.000 pacijenata koji se leče od limfoma, a svake godine se dijagnostikuje 135.000 obolelih, dok 32.000 umre od posledica te bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: