Zdravlje

Četvrtak, 11.10.2012.

08:45

Lavanda - prijatelj nerava i kože

Lečenje biljem: Lavanda se koristi za smirenje, protiv nadimanja, za obnovu tkiva. Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol

Izvor: Izvor: J.Matijeviæ/Veèernje novosti

Default images

Iako je nazivaju „neodoljivom gospodaricom Mediterana“ i smatraju zaštitnim znakom Francuske, lavanda (Lavandula officinalis) se odavno uzgaja na plantažama i u vrtovima širom Evrope, a kao divlja raste na suvim, toplim i krševitim padinama. Ovaj dugovečan, razgranat grmić, prepoznatljiv je po plavičastoljubičastim cvetovima vrlo prijatnog mirisa i aromatičnog i nagorkog ukusa, pišu "Večernje novosti"

.

Vekovima, osušen cvet ove biljke stavlja se među rublje da dobije prijatan miris, dok sveži ili, češće, suvi buketi služe za rasterivanje komaraca, moljaca, stenica i drugih insekata.

Osušeni cvetovi su jakog mirisa i najčešće se koriste za pripremanje čajeva, biljnih kapi, etarskog ulja, kupki kao i za inhalaciju. Obiluju etarskim uljem i taninima, a sadrže i fenolne kiseline i flavonoide. Najdragoceniji sastojak je etarsko ulje čija količina i sastav zavise od varijeteta biljke, vremenskih prilika tokom sezone, zemljišta, nadmorske visine i načina destilacije. Zato vrednosti nekih njegovih sastojaka variraju u vrlo širokim granicama. Kada je o lekovitosti reč, aromaterapeuti tvrde, da se radi o ulju izuzetnih osobina, smatra se najbezopasnijim, nema štetnih dejstava, može da se koristi u svim uzrastima i veoma je delotvorno protiv mnogobrojnih oboljenja i tegoba. Ne čudi, zato, što lavandino ulje nazivaju „majka etarskih ulja“.

Bezbojno ili žućkasto, ceni se prema sadržaju linalil acetata, a većina farmakopeja propisuje da kvalitetno etarsko ulje lavande ne sme da ima manje od 35, ni više od 62 odsto ovog acetata. Osim toga, sadrži i slobodni linalol i geraniol, kao i malo pinena, cineola, kumarina, raznih ketona i valerijanata. Čuva se na hladnom i mračnom mestu u dobro zatvorenim tamnim staklenim teglicama.

Kada je o lekovitim osobinama reč, lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje izlučivanje mokraće i uređuje menstrualni ciklus. Preporučuje se i za smirenje, protiv nervoznog lupanja srca, grčeva u crevima i migrene. Osim toga, pokazala se i kao pravi prijatelj kože jer daje dobre rezultate u borbi protiv akni, masne kože, dermatitisa, psorijaze, ekcema i atletskog stopala. Lavanda se koristi i protiv alergija, astme, bronhitisa, zapaljenja grla, infekcija usne duplje, kašlja, upala sinusa, konjunktivitisa, migrene, glavobolja, opekotina, posekotina, uznemirenosti, depresija, stresa, hipertenzije, bola u uvu, neprijatnog zadaha i teškoća s varenjem.

S obzirom na to da sprečava razmnožavanje mikroorganizama (snažan je antiseptik), od ove biljke pripremaju se i obloge koje ublažavaju opekotine i rane jer podstiču obnavljanje tkiva. Etarsko ulje lavande je idealna prva pomoć jer deluje i dezinfikuje kao alkohol, ali ne peče.

Poput drugog lekovitog bilja i lavanda daje bolje rezultate ako se pomeša sa kamilicom, ruzmarinom ili žalfijom, jer ove biljke pojačavaju njeno dejstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: