Naučnici napravili biorazgradivi čip, načinjen od drveta

Naučnici su načinili poluprovodni čip koji se u potpunosti sastoji od drveta. Ovaj izum u budužnosti bi mogao da omogući proizvodnju ekoloških gedžeta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

12:30

Default images
Foto: Yei Hwan Jung / Wisconsin Nano Engineering Device Laboratory

Ovaj naučni prodor usledio je nakon razlaganja materijala koji ulaze u sastav drveta sa ciljem da se proizvede nanopapir koji bi mogao da bude korišćen u svetu elektronike.

Kompjuterski čipovi obično se nalaze na podlozi od nerazgradivog polimera poput silicijuma, koja električno kolo drži na mestu.

Međutim, novi čip od savitljivog biorazgradivog materijala zvanog celulozni nanofibril (CNF) gotovo je podjednako efikasan kao postojeći čipovi od silicijuma, što ukazuje na to da bi mogao da predstavlja ekološku i znatno manje toksičnu zamenu za brojne moderne elektronske delove. Da bi sprečili njegovo širenje ili skupljanje, naučnici su nanopapir premazali epoksidnim premazom.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Nature Communications”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: