Udahnite život u staru grafičku kartu

Kućišta računara su pravi „usisavači prašine“.

Tehnopolis

Izvor: Tportal.hr

Ponedeljak, 18.05.2015.

16:14

Default images

Kućišta računara su pravi „usisavači prašine“. Kada se prašina nakupi na nekim od ključnih komponenti, može izazvati pregrevanje i značajne probleme u radu, a s obzirom na to da su grafičke kartice danas možda najznačajniji izvori topline u kućištima, na njih treba obratiti posebnu pažnju.

Grafičke karte kojima je odavno istekla garancija i koje se više od godinu dana nisu čistile, mogu početi da se pregrevaju. Zbog toga su manje efikasne, a mogu i potpuno prestati s radom.

Kako biste rešili taj problem, treba da nabavite kompresovani vazduh, a usisavanje se ne preporučuje zbog osetljivih elektronskih komponenti koje se mogu oštetiti.

Karticu treba izvaditi iz kućišta i oduvati vidljivu prašinu što je moguće bolje kompresovanim vazduhom - nikako ne koristite sopstveni dah niti krpe. U lakšim slučajevima, to će vam biti sasvim dovoljno.

YouTube kanal LinusTechTips navodi kako je za starije kartice ipak poželjno rastavljanje i zamena termalne paste na glavnom čipu grafičke kartice, uz dodatni rad kulera.

Kako izgleda taj proces i još niz drugih saveta možete videti u priloženom snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: