Lenovo razmatra kupovinu BlackBerry-ja

Kineska kompanija Lenovo, koja je potpisala neobavezujući dokument koji joj dozvoljava da prouči poslovne knjige kanadskog BlackBerry-ja, suočiće se sa brojnim problemima u slučaju da želi da kupi kompletnu kompaniju – i ako se odluči za preuzmanje, verovatno će pre probati da kupi delove BB-a, smatraju stručnjaci.

Tehnopolis

Izvor: Izvor. Reuters

Petak, 18.10.2013.

10:42

Default images

"BlackBerry Ltd" još u avgustu saopštio je da istražuje mogućnosti, među kojima je i prodaja kompanije i od tada se u medijima pojavljuju spekulacije i "sigurne informacije" o prodaji.

Deonice kompanije su porasle za 4% kada je "Wall Street Journal" objavio da postoji interesovanje "Lenovo Group Ltd", ali na zatvaranju berze bile su više za samo 1% i vredele su $8.20 na Nasdaq-u.

Brojni izvori agenciji Rojters potvrdili su da je BlackBerry u razgovorima sa Cisco Systems Inc", "Google Inc" i" nemačkim "SAP AG-om" između ostalih, a svi potencijlani kupci odbili su da komentarišu ove informacije i niko još nije zvanično bidovao.

Prodaja kompanije "BlackBerry" u celini ili u delovima biće suočena sa brojnim imovinsko-pravnim problemima i to na dva mesta, u Otavi i Vašingtonu. Većina eksperata za sigurnost podataka smatra da kompanija koja pruža usluge milionima korisnika i brojnim tajnim korporativnim i vladinim mejlovima svaki dan, mora da bude prodata kompaniji iz Severne Amerike, upravo zbog svih bezbednosnih rizika. S druge strane, takođe smatraju da bi posao sa smatfonima mogao da bude prodat kompaniji iz Azije.

Po kanadskim zakonima, federalna vlada ima veliko ovlašćenje da stavi veto svakom stranom preuzimanju kanadskih kompanija ako proceni da tako nešto neće doneti korist zemlji, ili ako proceni da bi to ugrožilo nacionalnu bezbednost.

Pre nekoliko dana, Kanada je blokirala egipatsku telekomunikacionu kompaniju koja je htela da kupi "Allstream fiber optic network" u vlasništvu "Manitoba Telecom Services Inc" i to obrazložila "zabrinutošću za nacionalnu sigunost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: