Pretraga čini samo 13% Google stranice

Pretraga bi trebalo da predstavlja srce Googlea, međutim, jedan biznismen istakao je da ovaj alat za pretragu i ne pridaje previše pažnje „organskim“ rezultatima pretrage (rezultatima bitnim za posetioce).

Tehnopolis

Izvor: Mashable

Sreda, 10.07.2013.

08:50

Default images

Aron Heris, jedan od osnivača Tutospreea, objasnio je na svom blogu da „količina prostora dostupna za pretrage korisnika“ iznosi sve 13 odsto Google stranice.

Organski rezultati, rezultati koji se pojavljuju nakon upita korisnika, kada se broj piksela na stranici pogleda, predstavljaju svega 13 odsto stranice dok ostali prostor otpada na reklame i druge Googleove servise.

Fokus istraživanja bio je gornji deo ekrana, prvi skrol, a na Herisovom kompjuteru sa ekranom od 13 inča najveći deo prostora zauzimali su Googleovi proizvodi – 29 odsto otpada na Adwords, 14 odsto predstavlja navigacija a 7 odsto činile su Google mape sa lokalnim rezultatima.

„Google radi na novoj verziji mehanizma za pretragu koji ga je učinio sjajnim. Ovog puta, međutim, mehanizam za pretragu sada je okrenut Googleovim proizvodima. Ukoliko pokušate da se nadmećete sa Googleom, odmah ćete se naći na njegovom nišanu. Vaše šanse da se nađete dovoljno visoko u pretrazi kako bi sebi obezbedili saobraćaj su skoro ništavne, i sve više se smanjuju“, stoji u Herisovom blogu.

U još jednoj pretrazi koja je glasila „italijanski restoran“, Heris je procenio da su svega 7 odsto prostora na ekranu činili rezultati pretrage, dok je situacija bila još gora kada je u pitanju bilo koriščenje servisa na mobilnom telefonu – tada su rezultati pretrage činili 0 odsto na prvom ekranu a pojavljivali su se tek nakon spuštanja 4 stranice (skrola) dole.

Haris je ukazao na to da se Google danas nalazi prilično daleko od svojih korena i da je dizajn stranice takav da promoviše isključivo Google servise.

Kompanija je samo u prvih 6 meseci 2012. godine od reklama ostvarila veći profit od svih štampanih publikacija u Americi zajedno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: