iPadi za decu u obdaništima

Grad Obrn(Auburn) u državi Mejn, opremiće trista predškolskih ustanova iPadima od ove jeseni, prenosi agencija AP.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

10:55

Default images

Inače, ova država poznata je kao prva koja je opremila učenike širom zemlje računarima, kada su tokom 2002. i 2003. godine svi sedmaci i osmaci dobili Apple laptopove. Program se od tada proširio i sada obuhvata oko polovine učenika srednjih škola.

Nova investicija, vredna oko 200 hiljada dolara, napraviće revoluciju u obrazovanju, kaže Tom Moril, direktor predškolske ustanove ovog grada. Prema njegovom mišljenju, iPad je moćno obrazovno sredstvo sa stotinama korisnih aplikacija. Sa svojim ekranom osetljivim na dodir, jednostavan je za korišćenje učiniće proces učenja živopisnijim uz pomoć slika i zvukova, ističe on.

Sa njim se slaže i bivši gradonačelnik, Engus King, koji je započeo pomenuti program sa laptopovima.

"Ako su učenici zainteresovani, možete ih naučiti bilo čemu. Ako im je dosadno, i gledaju kroz prozor, možete biti Sokrat i opet ih ničemu nećete naučiti. Ovi uređaji stvar čine zanimljivom", rekao je King.

Ipak, ne slažu se svi da je ovo dobar potez, naročito ne u vreme krize. Osim toga, postoje mišljenja da su deca u obdaništima previše mala za korišćenje ovih uređaja.

Leri Kjuban, profesor Univerziteta Stenford koji se bavi tematikom kompjutera u školama, kaže da ne postoji nikakav dokaz u naučnoj literaturi da će davanje iPada petogodišnjaku učiniti da on brže nauči da čita.

Sa druge strane, postoje i ocene da su ovakvi uređaji najpogodniji za decu u osnovnim školama i specijalna odeljenja, zbog svoje jednostavnosti.

"Ne možemo reći da je to što oni radi ni dobro ni loše, ali možemo reći da ako se iPad ili bilo koji drugi tehnološki alat koristi pravilno, pomoćiće procesu učenja kod dece", rekao je Piter Pizolongo iz Nacionane asocijacije obrazovanja mlađe dece.

Novac za uređaje biće prikupljen iz lokalnih i federalnih fondova, kao i drugih izvora, rekao je Moril.

"Ne kažem da deca treba da ih koriste 24 časa dnevno sedam dana u nedelji", naglasio je on osvrćući se na kritike. "Učenici moraju i da se kreću, igraju i druže".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: