Linux polako osvaja svemir

Kompjuteri unutar Međunarodne svemirske stanice uskoro će početi da umesto Windowsa XP koriste Linux operativni sistem u pokušaju da se poboljša njihova stabilnost.

Tehnopolis

Izvor: Telegraph

Ponedeljak, 13.05.2013.

21:05

Default images

Desetine laptopova unutar opsLan mreže, koja posadi pruža vitalne funkcije za obavljanje svakodnevnih operacija, biće prebačeni na Linux.

„Rešili smo da se prebacimo sa Windowsa na Linux zbog toga što nam je trebao operativan sistem koji je stabilan i pouzdan – jedna koji bi nam omogućio da ga kontrolišemo unutar same stanice. Ukoliko je potrebno da ga apdejtujemo ili adaptiramo, mi to sada možemo“, izjavio je Kit Čuvala koji vodi opsLan mrežu za Nasu.

Linux se već koristi za upravljanje raznim sistemima unutar Međunarodne svemirske stanice, uključujući i prvog Robonauta koji je na stanicu poslat 2011. godine.

Donekle izmenjene verzije Linuxa koriste se na velikim naučnim projektima uključujući i Veliki hadronski sudarač u Cernu.

Računari MSS ranije su bili inficirani virusom dok su radili na WIndowsu 2008. godine kada je W32.Gammima.AG crv pronađen na stanici. Navodno je do računara stanice dospeo preko računara jednog od astronauta iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: