„Cloud" će do 2014. postati glavna platforma?

Sudeći prema rezultatima istraživanja koje je obavila kompanija Colt, većina direktora informatičkih odeljenja u evropskim kompanijama veruje da će „računarstvo u oblaku“ (cloud computing) do 2014. godine postati njihova glavna operativna platforma.

Tehnopolis

Izvor: Mikro

Utorak, 19.07.2011.

11:30

Default images

Iako je manji broj kompanija prijavio da su već počele da uvode usluge iz „oblaka“ (16%), mnoge druge veruju da će cloud postati njihov najznačajniji IT operativni metod do 2014. godine (60%).

U istraživanju je učestvovalo 500 direktora IT odeljenja, od kojih je 100 bilo iz Velike Britanije, a ostali iz Francuske, Nemačke, Španije i zemalja Beneluksa.

Rezultati istraživanja su pokazali ključne izazove u prihvatanju „računarstava u oblaku“ s obzirom na to da kompanije žele da iskoriste prednosti skalabilnog planiranja resursa koje „oblak“ može da ponudi.

Istraživanje je otkrilo da 58% ispitanika smatra da je jednostavnost prelaska ključni izazov za prihvatanje „oblaka“, pored garancije kvaliteta (55%), opravdanosti ulaganja (55%) i upravljanja bezbednošću i kontrole podataka (54%).

„Iako je apsolutna primena usluga iz ’oblaka ’ teško izvodljiva, ovaj trend je očigledan“, kaže Mark Leonard iz kompanije Colt. „Kompanije sve više prihvataju tu vrstu usluga zbog potrebe za brzinom i agilnošću u današnjem poslovnom okruženju.“

Bezbednost podataka je poseban problem za kompanije u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, izjavilo je 74%, odnosno 70% IT rukovodioca iz tih zemalja. Takođe, zavisnost od jednog dobavljača (46%) i geografska lokacija davaoca usluge cloud computinga (31%) predstavljaju problem za IT rukovodioce, tvrde istraživači iz kompanije Colt.

Privatni „oblaci“ su popularna opcija u Španiji (58%), Nemačkoj (57%) i Velikoj Britaniji (56%). Mnogi IT rukovodioci smatraju da oni rešavaju problem bezbednosti, ali istovremeno mogu imati manju skalabilnost i veće operativne troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: