Aktuelno

Utorak, 19.07.2011.

11:30

„Cloud" će do 2014. postati glavna platforma?

Izvor: Mikro

„Cloud" æe do 2014. postati glavna platforma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Zivadin

pre 12 godina

Mogu samo da čestitam čitaocu "nevernik" jer sve što je rekao je tačno.
Inače, radim u velikoj kompaniji koja već ima svoju verziju clouda - koristi S.A.P. - koji se praktično izvršava na serverima "tamo negde" u vlasništvu kompanije dok se klijentski deo aplikacije izvšava u okviru IE.
Mogu vam reći da rešenje nije loše, odrađuje svoj posao, ali određeno čekanje postoji skoro bez obzira ne brzinu linka - ubrzanjem interneta, to će se rešiti.
Zašto smatram da je Cloud loš? Sve što budete želeli da rešavate u sistemu, moraćete da kontaktirate Outsourcing kompaniju koja vam održava taj cloud. Oni imaju svoje rokove reagovanja na zahtev koji često nisu u skladu sa vašim željama. Direktno zavisite od postojanja internet linka odnosno zakupljenih vodova i vaša brzina rada na računaru direktno zavisi od toga da li neki zaposleni nešto downloaduje. To će moći da se reši sa QoS ali će se onda morati definisati za svaku aplikaciju posebno:
Na primer, koliko saobraćaja sme da otpadne na Cloud verziju worda, koliko na Cloud verziju Excela, koliko na Cloud verziju digitrona?!?
Onda dolazimo u situaciju da će neko u jednom trenutku odrediti da je Cloud zapravo promašen koncept i uvešće Cloud2: Praktično rad preko Remote Desktopa gde će svako od nas, kad uključi svoju konzolu (jer to neće biti pravi PC) se praktično spajati na neki virtuelni PC i raditi na njemu kao za svojim PC-jem. Ali onda, opet zavisite od linka?
Onda će svakome dodeliti po jedan deo linka (preko QoS-a) odraditi logičku utilizaciju linka (kad neko nije na mreži, kapacitet se dodeljuje drugima i slično). Onda će shvatiti da ni to ne valja jer će biti skupo.
Onda će uvesti Cloud3: Praktično, povratak u osamdesete:
- imaćete lokalni cloud na lokalnim serverima, na njemu virtuelne PC mašine i "nebitne" aplikcije (Word, Excel i sl.) će se izvršavati na lokalnom cloudu da ne ugrožavaju link dok će se bitne (SAP i slično) izvršavati i dalje isto kao npr. sada, iz nekog browsera.
I onda, kada sve to izokrenete, shvatite da BAŠ NIŠTA niste dobili.
Imaćete prividnu uštedu na licencama ali, vidi vraga, pa naplaćivaće vam se licence za virtuelne mašine, licence za svaku instancu virtuelnog Word-a, Excel-a... Dakle, opet sve isto. Na oko.
I šta koa na lokalnom Cloudu zakuca npr. Word? Šta mislite, da li će on zakucati svima ili samo jednoj osobi? Pogađajte dva puta. Jedino ako Cloud ne bude rešen kroz instalaciju sasvim odvojenih virtuelnih mašina?!?!? Koliko ulaganje u server će onda biti potrebno, jer je redundansa apsolutni prioritet kod Cloud-a?
Ali opet, povećava se bezbednost podataka. Kako?
Pa niko neće moći da iskopira baš ništa i odnese kući preko USB Flasha ili CD-a jer će ti uređaji biti veličine kutije šibica sa ekranom i tastaturom i neće imati baš nikakve portove sem za miša/tastaturu/mrežu/monitor.
A ko nam sada brani da kompanije kupuju PC-je koji nemaju ni CD, ni USB ni ništa? Pa niko. Ne prave se iz nekog razloga, ali da kompanije traže, pravile bi se.
I u čemu je dakle poenta Clouda-a?
Na kraju će se svesti na to da je Cloud potreban da bi se smirili kućni korisnici, tj. da bi se apsloutno kontrolisalo koje softvere koriste, kad im je računar upaljen, da im se naplati svaki sekund proveden na mreži zavisno od njihove aktivnosti (koriste li Word ili Excel).
Nadam se samo da će opstati stand-alone operativni sistemi i da ćemo imati mogućnost izbora i u narednim decenijama jer moje slike sa letovanja NIKAD neće biti tamo negde, osim nekih određenih koje kačim na Facebook kao i većina drugih, ali da sve što sam ikad napisao-slikao-downloadovao-isprogramirao... Stoji tamo negde zaštićeno samo "zakonima" ?!?!?!?!? Pa da li je pri sebi onaj koji misli da će to ikad iko normalan da prihvati??!!??

Veljko

pre 12 godina

Kakva glupost je ovaj cloud. Ovo me podseca na flash koji kada se pojavio bila tolika prica oko njega a videlo se da je jako lose i trapavo resenje.

Hoce da nateraju vlasnike informacija da ih drze virtuelno negde pa ako pukne net onda da im to debelo naplate ili da ih ucenjuju. O sigurnosti je smesno i pricati.
Pa kome cete pre da verujete nekom tamo na drugom kraju sveta koga niste ni videli ili sebi.

Sami cuvajte svoje podatke. Kriptujte sve da ne bi mogao niko da cita i to je to. To je najsigurniji nacin.

EU Citizen

pre 12 godina

Ma kakv crni cloud, možda za kompanije koje operišu ogromnom količinom podataka sa niskim stupnjem poverljivosti, ali ja kad imam bilo šta iole važnije ne volim ni da stoji u sobi koja ima priključak za internet, a kamoli u cloudu :))) Nisam inženjer, ali se internetom i kompjuterima bavim i privatno i profesionalno već par decenija, i, premda su outsourcing i fokusiranje na osnovnu delatnost u što većoj meri važan deo moje poslovne filozofije, to je jedna od retkih stvari koju nikada ne bih outsourceovao, jer ako vaš posao u nekim aspektima zavisi od poverljivih informacija koje konkurencija (a povremeno ni razna državna njuškala, barem dok stvar nije završena i temeljito "ispeglana" s pravnog i knjigovodstvenog gledišta :)) ) nikako ne bi trebalo da sazna, onog trenutka kada ste izašli na mrežu njihova je sigurnost (koja nije apsolutna ni bez toga, čim napuste vašu glave :) ) već samim tim činom ozbiljno kompromitovana. Možda sam paranoik, ali znate onu staru: to što ste paranoik ne znači da vam ne rade o glavi... :)))

nevernik opet

pre 12 godina

Evo bas danas citam malo ozbiljnije kritike o cloud-u u sferi upotrebe istog za disaster recovery, tako da primite ovaj link kao konkretnu kritiku pomenutih IT menadzera iz ovog teksta:
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2095175/firms-lack-faith-cloud-security

dete 21 veka

pre 12 godina

Privatnost ce uvek moci da se zadrzi, a sigurnost je nesto cemu svi ovi sistemi posvecuju mnogo paznje. Zato kako navodi @net ne moze ovaj softver da kosta 1000e jer se verovatno placa jos gomila cloud usluga da bi taj sistem bio odrziv (sertifikati za sigurnost, elektronski potpis i sl). Ukoliko nije odrziv onda ni ne valja, a sa druge strane sva resenja ovog tipa se unapredjuju konstantno.. i to ima cenu. Netdokumenti koji se ovde spominju deluju kao jedan sasvim solidan sistem koji pruza neke mogucnosti koje erp sistemi npr nemaju. A sto se tice cene, mislim da su Netdokumenti mnogo jeftini. Nisam vlasnik kompanije i ne znam koliko bi trebalo odvojiti na ovakvo resenje, ali sam sigurna da su troskovi u klasicnom poslovanju vec mnogo veliki... koliko para samo agencija u kojoj radim daje na papire, odrzavanje stampaca, boje i sl. Da ne pricam o HR sektoru koji o ovom resenju sanja vec godinama. Istina je da se "cloud" sad koristi za gomilu resenja koja vec postoje, ali to je ok... sve je dobilo jedinstven naziv!

Goran

pre 12 godina

Cloud 2014 glavna platforma ? Jedino ako je vecina IT menadzera masovno poludela. Internet je sam po sebi inherentno nesiguran. Cloud bi taj problem jos mnogostruko pogorsao (kao da nema dovoljno problema). Posto bi podaci ogromnog broja firmi/korisnika biti gusto skoncentrisana na cloud serverima (narocito kod outsourcing cloud firmi, sto radi vecina firmi), potencijalna steta jedne jedine uspesne penetracije od strane hakera/crackera moze biti ravna katastrofi. U hakerskom miljeu je vec iskovan izraz za to - "hyperjacking".

vlajko

pre 12 godina

Da ozbiljne firme drze svoje poverljive i kriticne poslovne podatke u cloud-u ,"oblaku", je totalno neozbiljno.
A svi ti nazovi IT menadzeri su obicni IT manekeni.
Cloud ima mozda smisla za nebitne i nevazne stvari tipa social network, foto albumi, muzicke i druge aplikacije za gubljenje vremena kao i razne druge mobilne gluposti.

qnx

pre 12 godina

@Jovana
Upravo ste pokazali cloud u svom najgorem obliku.
(http://www.netdokumenti.com/)
Narocito je intersantan poziv advokatima da svoje predmete prebace na cloud, boze kakva naiva.
Pominje se sigurnost i to na internetu, sto je svojevrsni oksimoron.
NA INTERNETU NISTA NIJE SIGURNO.
Neka vam to bude prva lekcija...

nenad

pre 12 godina

najobicnije pomodarstvo. proglasimo jednu prastaru ideju super-originalnom i kazemo da svi prelaze na to i da se bez toga ne moze ziveti ... to ce trajati dok se trziste ne zasiti, a onda ce smisliti novi trend. recimo, imajte opet sve lokalno :)

MilosPF

pre 12 godina

Savrsen nacin da Veliki brat konacno dobije uvid u sve sto mislite, govorite, pisete, saljete, primate.
Goodbye privacy, hello 201(198)4!

net

pre 12 godina

@Jelena Ja sam za diplomski radio slicnu aplikaciju (online file system, komentarisanje, messaging, upload, lockovanje...), sigurno jednostavniju ali dosta slicnu ovome.Mogu ti reci da takva app kosta do 1000e + hosting 100e/god i dobijas svoj sopstveni cloud. Koliko vidim ovi naplacuju 100e mesecno. Danas se svasta smatra cloud-om.

Jelena

pre 12 godina

Ovakav sistem poslovanja ce nesumnjivo doci i kod nas, pitanje je vremena. Dosao je Coming/Telekom, EUnet/Telenor kao IaaS resenja. Dobro je da ipak postoje nase kompanije koje nude Saas resenja kao to sto ste Jovana naveli. Koliko shvatam NetDokumenti su sistem za online upravljanje dokumentima /document management. To je resenje koje ce pre ili kasnije svima trebati, usteda vremena i smanjenje troskova... ali da ne pricamo koliko se svet okrece ocuvanju sredine, manje stampanja a i haosa u kancelarijama. Eh, jedva cekam da i moja kancelarija tako zablista iako imamo informacioni sistem on ne resava ovaj problem!

nevernik

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ima marketinskih zabluda u celom tom cloud-u i koliko zapravo visoki IT menadzment vuce svoje kredencije iz cistog biznisa bez ikakve tehnicke pozadine. Sama cinjenica da preko 50% ispitanika favorizuje "private cloud" govori o tome koliko se malo u stvari razumeju u osnove svog posla. Private cloud nije nista drugo do pandan svojevremenim intranet web aplikacijama, u osnovi instanca veceg cloud resenja instalirana na serverima kompanije, po troskovima identicna kupovini i odrzavanju ISV resenja samo uz bespotrebno ogranicavanje funkcionalnosti da bi se zadovoljio web format. Svi moji klijenti koji su presli na cloud sistem su bili PRINUDJENI da promene manji ili veci deo svojih poslovnih procesa da se prilagodili "one glove fits all" ponudi cloud provajdera i to je surova realnost koju ti IT menadzeri ne spoznaju dok ne bude kasno. Nije sve u krajnjem bilansu IT odeljenja, postoji nesto sto se zove produktivnost cele kompanije i u krajnjoj liniji upotreba tehnologije da se implementiraju procesi koji bi izdigli kompaniju iznad konkurencije. IT menadzeri su prilicno slepi za to i ako njihovi nadredjeni nisu u stanju da ih zauzdaju isti su u stanju da prilicno zakopaju svoje firme tehnoloski zarad jednokratnog godisnjeg bonusa.

JJ

pre 12 godina

Voleo bih da navedete ponekad konkretne primere upotrebe clouda u poslovanju i koje su prednosti a koje mane. Malo mi je cudno zašto se odjednom pravi tolika fama oko svega toga jer se to vec odavno koristi za mnoge stvari. Uostalom zar nije i email cloud? Jos nisam video ovde ozbiljan tekst o tome. Mislim da je vise izlišno govoriti da li se koristi cloud i da li je potreban kad je to vec deo svakodnevice. Najbolji deo clouda po meni je sto vam omogućava povezivanje vise pc-a i telefona u jednu celinu. Gotovo je nemoguce danas efikasno poslovanje bez konstantne sinhronizacije svih uređaja. Ono sto mene trenutno najvise brine je bezbednost podataka (kao i nemce i engleze) jer smo vec imali primere curenja privatnih informacija na webu sa raznih cloud servisa, a onda i sira primena i vise funkcija. Pun razvoj clouda ce doci tek sa uvođenjem znatno bržeg interneta na cemu se trenutno i radi. Ono o cemu se malo prica je da bi cloud servisi koji ce se verovatno u dobroj meri zasnivati na subscription-u mogli da nanesu ozbiljan udarac pirateriji kakvu danas znamo koja se zasniva na krekovanju softvera koji se stavlja na računar. Moram da priznam da me to malo i brine jer nisam toliko bogat da mogu da platim bas sve sto me zanima, mada kompletan prelazak na cloud se sigurno nece desiti bar sledećih 5 godina. Mislim da ovu ideju najvise gura Google i da ce prvi veliki korak biti sire uvođenje Chrome OS-a koji ce se gotovo u potpunosti zasnivati na cloudu.

MilosPF

pre 12 godina

Savrsen nacin da Veliki brat konacno dobije uvid u sve sto mislite, govorite, pisete, saljete, primate.
Goodbye privacy, hello 201(198)4!

nevernik

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ima marketinskih zabluda u celom tom cloud-u i koliko zapravo visoki IT menadzment vuce svoje kredencije iz cistog biznisa bez ikakve tehnicke pozadine. Sama cinjenica da preko 50% ispitanika favorizuje "private cloud" govori o tome koliko se malo u stvari razumeju u osnove svog posla. Private cloud nije nista drugo do pandan svojevremenim intranet web aplikacijama, u osnovi instanca veceg cloud resenja instalirana na serverima kompanije, po troskovima identicna kupovini i odrzavanju ISV resenja samo uz bespotrebno ogranicavanje funkcionalnosti da bi se zadovoljio web format. Svi moji klijenti koji su presli na cloud sistem su bili PRINUDJENI da promene manji ili veci deo svojih poslovnih procesa da se prilagodili "one glove fits all" ponudi cloud provajdera i to je surova realnost koju ti IT menadzeri ne spoznaju dok ne bude kasno. Nije sve u krajnjem bilansu IT odeljenja, postoji nesto sto se zove produktivnost cele kompanije i u krajnjoj liniji upotreba tehnologije da se implementiraju procesi koji bi izdigli kompaniju iznad konkurencije. IT menadzeri su prilicno slepi za to i ako njihovi nadredjeni nisu u stanju da ih zauzdaju isti su u stanju da prilicno zakopaju svoje firme tehnoloski zarad jednokratnog godisnjeg bonusa.

JJ

pre 12 godina

Voleo bih da navedete ponekad konkretne primere upotrebe clouda u poslovanju i koje su prednosti a koje mane. Malo mi je cudno zašto se odjednom pravi tolika fama oko svega toga jer se to vec odavno koristi za mnoge stvari. Uostalom zar nije i email cloud? Jos nisam video ovde ozbiljan tekst o tome. Mislim da je vise izlišno govoriti da li se koristi cloud i da li je potreban kad je to vec deo svakodnevice. Najbolji deo clouda po meni je sto vam omogućava povezivanje vise pc-a i telefona u jednu celinu. Gotovo je nemoguce danas efikasno poslovanje bez konstantne sinhronizacije svih uređaja. Ono sto mene trenutno najvise brine je bezbednost podataka (kao i nemce i engleze) jer smo vec imali primere curenja privatnih informacija na webu sa raznih cloud servisa, a onda i sira primena i vise funkcija. Pun razvoj clouda ce doci tek sa uvođenjem znatno bržeg interneta na cemu se trenutno i radi. Ono o cemu se malo prica je da bi cloud servisi koji ce se verovatno u dobroj meri zasnivati na subscription-u mogli da nanesu ozbiljan udarac pirateriji kakvu danas znamo koja se zasniva na krekovanju softvera koji se stavlja na računar. Moram da priznam da me to malo i brine jer nisam toliko bogat da mogu da platim bas sve sto me zanima, mada kompletan prelazak na cloud se sigurno nece desiti bar sledećih 5 godina. Mislim da ovu ideju najvise gura Google i da ce prvi veliki korak biti sire uvođenje Chrome OS-a koji ce se gotovo u potpunosti zasnivati na cloudu.

qnx

pre 12 godina

@Jovana
Upravo ste pokazali cloud u svom najgorem obliku.
(http://www.netdokumenti.com/)
Narocito je intersantan poziv advokatima da svoje predmete prebace na cloud, boze kakva naiva.
Pominje se sigurnost i to na internetu, sto je svojevrsni oksimoron.
NA INTERNETU NISTA NIJE SIGURNO.
Neka vam to bude prva lekcija...

nenad

pre 12 godina

najobicnije pomodarstvo. proglasimo jednu prastaru ideju super-originalnom i kazemo da svi prelaze na to i da se bez toga ne moze ziveti ... to ce trajati dok se trziste ne zasiti, a onda ce smisliti novi trend. recimo, imajte opet sve lokalno :)

Jelena

pre 12 godina

Ovakav sistem poslovanja ce nesumnjivo doci i kod nas, pitanje je vremena. Dosao je Coming/Telekom, EUnet/Telenor kao IaaS resenja. Dobro je da ipak postoje nase kompanije koje nude Saas resenja kao to sto ste Jovana naveli. Koliko shvatam NetDokumenti su sistem za online upravljanje dokumentima /document management. To je resenje koje ce pre ili kasnije svima trebati, usteda vremena i smanjenje troskova... ali da ne pricamo koliko se svet okrece ocuvanju sredine, manje stampanja a i haosa u kancelarijama. Eh, jedva cekam da i moja kancelarija tako zablista iako imamo informacioni sistem on ne resava ovaj problem!

Veljko

pre 12 godina

Kakva glupost je ovaj cloud. Ovo me podseca na flash koji kada se pojavio bila tolika prica oko njega a videlo se da je jako lose i trapavo resenje.

Hoce da nateraju vlasnike informacija da ih drze virtuelno negde pa ako pukne net onda da im to debelo naplate ili da ih ucenjuju. O sigurnosti je smesno i pricati.
Pa kome cete pre da verujete nekom tamo na drugom kraju sveta koga niste ni videli ili sebi.

Sami cuvajte svoje podatke. Kriptujte sve da ne bi mogao niko da cita i to je to. To je najsigurniji nacin.

vlajko

pre 12 godina

Da ozbiljne firme drze svoje poverljive i kriticne poslovne podatke u cloud-u ,"oblaku", je totalno neozbiljno.
A svi ti nazovi IT menadzeri su obicni IT manekeni.
Cloud ima mozda smisla za nebitne i nevazne stvari tipa social network, foto albumi, muzicke i druge aplikacije za gubljenje vremena kao i razne druge mobilne gluposti.

Goran

pre 12 godina

Cloud 2014 glavna platforma ? Jedino ako je vecina IT menadzera masovno poludela. Internet je sam po sebi inherentno nesiguran. Cloud bi taj problem jos mnogostruko pogorsao (kao da nema dovoljno problema). Posto bi podaci ogromnog broja firmi/korisnika biti gusto skoncentrisana na cloud serverima (narocito kod outsourcing cloud firmi, sto radi vecina firmi), potencijalna steta jedne jedine uspesne penetracije od strane hakera/crackera moze biti ravna katastrofi. U hakerskom miljeu je vec iskovan izraz za to - "hyperjacking".

EU Citizen

pre 12 godina

Ma kakv crni cloud, možda za kompanije koje operišu ogromnom količinom podataka sa niskim stupnjem poverljivosti, ali ja kad imam bilo šta iole važnije ne volim ni da stoji u sobi koja ima priključak za internet, a kamoli u cloudu :))) Nisam inženjer, ali se internetom i kompjuterima bavim i privatno i profesionalno već par decenija, i, premda su outsourcing i fokusiranje na osnovnu delatnost u što većoj meri važan deo moje poslovne filozofije, to je jedna od retkih stvari koju nikada ne bih outsourceovao, jer ako vaš posao u nekim aspektima zavisi od poverljivih informacija koje konkurencija (a povremeno ni razna državna njuškala, barem dok stvar nije završena i temeljito "ispeglana" s pravnog i knjigovodstvenog gledišta :)) ) nikako ne bi trebalo da sazna, onog trenutka kada ste izašli na mrežu njihova je sigurnost (koja nije apsolutna ni bez toga, čim napuste vašu glave :) ) već samim tim činom ozbiljno kompromitovana. Možda sam paranoik, ali znate onu staru: to što ste paranoik ne znači da vam ne rade o glavi... :)))

Zivadin

pre 12 godina

Mogu samo da čestitam čitaocu "nevernik" jer sve što je rekao je tačno.
Inače, radim u velikoj kompaniji koja već ima svoju verziju clouda - koristi S.A.P. - koji se praktično izvršava na serverima "tamo negde" u vlasništvu kompanije dok se klijentski deo aplikacije izvšava u okviru IE.
Mogu vam reći da rešenje nije loše, odrađuje svoj posao, ali određeno čekanje postoji skoro bez obzira ne brzinu linka - ubrzanjem interneta, to će se rešiti.
Zašto smatram da je Cloud loš? Sve što budete želeli da rešavate u sistemu, moraćete da kontaktirate Outsourcing kompaniju koja vam održava taj cloud. Oni imaju svoje rokove reagovanja na zahtev koji često nisu u skladu sa vašim željama. Direktno zavisite od postojanja internet linka odnosno zakupljenih vodova i vaša brzina rada na računaru direktno zavisi od toga da li neki zaposleni nešto downloaduje. To će moći da se reši sa QoS ali će se onda morati definisati za svaku aplikaciju posebno:
Na primer, koliko saobraćaja sme da otpadne na Cloud verziju worda, koliko na Cloud verziju Excela, koliko na Cloud verziju digitrona?!?
Onda dolazimo u situaciju da će neko u jednom trenutku odrediti da je Cloud zapravo promašen koncept i uvešće Cloud2: Praktično rad preko Remote Desktopa gde će svako od nas, kad uključi svoju konzolu (jer to neće biti pravi PC) se praktično spajati na neki virtuelni PC i raditi na njemu kao za svojim PC-jem. Ali onda, opet zavisite od linka?
Onda će svakome dodeliti po jedan deo linka (preko QoS-a) odraditi logičku utilizaciju linka (kad neko nije na mreži, kapacitet se dodeljuje drugima i slično). Onda će shvatiti da ni to ne valja jer će biti skupo.
Onda će uvesti Cloud3: Praktično, povratak u osamdesete:
- imaćete lokalni cloud na lokalnim serverima, na njemu virtuelne PC mašine i "nebitne" aplikcije (Word, Excel i sl.) će se izvršavati na lokalnom cloudu da ne ugrožavaju link dok će se bitne (SAP i slično) izvršavati i dalje isto kao npr. sada, iz nekog browsera.
I onda, kada sve to izokrenete, shvatite da BAŠ NIŠTA niste dobili.
Imaćete prividnu uštedu na licencama ali, vidi vraga, pa naplaćivaće vam se licence za virtuelne mašine, licence za svaku instancu virtuelnog Word-a, Excel-a... Dakle, opet sve isto. Na oko.
I šta koa na lokalnom Cloudu zakuca npr. Word? Šta mislite, da li će on zakucati svima ili samo jednoj osobi? Pogađajte dva puta. Jedino ako Cloud ne bude rešen kroz instalaciju sasvim odvojenih virtuelnih mašina?!?!? Koliko ulaganje u server će onda biti potrebno, jer je redundansa apsolutni prioritet kod Cloud-a?
Ali opet, povećava se bezbednost podataka. Kako?
Pa niko neće moći da iskopira baš ništa i odnese kući preko USB Flasha ili CD-a jer će ti uređaji biti veličine kutije šibica sa ekranom i tastaturom i neće imati baš nikakve portove sem za miša/tastaturu/mrežu/monitor.
A ko nam sada brani da kompanije kupuju PC-je koji nemaju ni CD, ni USB ni ništa? Pa niko. Ne prave se iz nekog razloga, ali da kompanije traže, pravile bi se.
I u čemu je dakle poenta Clouda-a?
Na kraju će se svesti na to da je Cloud potreban da bi se smirili kućni korisnici, tj. da bi se apsloutno kontrolisalo koje softvere koriste, kad im je računar upaljen, da im se naplati svaki sekund proveden na mreži zavisno od njihove aktivnosti (koriste li Word ili Excel).
Nadam se samo da će opstati stand-alone operativni sistemi i da ćemo imati mogućnost izbora i u narednim decenijama jer moje slike sa letovanja NIKAD neće biti tamo negde, osim nekih određenih koje kačim na Facebook kao i većina drugih, ali da sve što sam ikad napisao-slikao-downloadovao-isprogramirao... Stoji tamo negde zaštićeno samo "zakonima" ?!?!?!?!? Pa da li je pri sebi onaj koji misli da će to ikad iko normalan da prihvati??!!??

net

pre 12 godina

@Jelena Ja sam za diplomski radio slicnu aplikaciju (online file system, komentarisanje, messaging, upload, lockovanje...), sigurno jednostavniju ali dosta slicnu ovome.Mogu ti reci da takva app kosta do 1000e + hosting 100e/god i dobijas svoj sopstveni cloud. Koliko vidim ovi naplacuju 100e mesecno. Danas se svasta smatra cloud-om.

nevernik opet

pre 12 godina

Evo bas danas citam malo ozbiljnije kritike o cloud-u u sferi upotrebe istog za disaster recovery, tako da primite ovaj link kao konkretnu kritiku pomenutih IT menadzera iz ovog teksta:
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2095175/firms-lack-faith-cloud-security

dete 21 veka

pre 12 godina

Privatnost ce uvek moci da se zadrzi, a sigurnost je nesto cemu svi ovi sistemi posvecuju mnogo paznje. Zato kako navodi @net ne moze ovaj softver da kosta 1000e jer se verovatno placa jos gomila cloud usluga da bi taj sistem bio odrziv (sertifikati za sigurnost, elektronski potpis i sl). Ukoliko nije odrziv onda ni ne valja, a sa druge strane sva resenja ovog tipa se unapredjuju konstantno.. i to ima cenu. Netdokumenti koji se ovde spominju deluju kao jedan sasvim solidan sistem koji pruza neke mogucnosti koje erp sistemi npr nemaju. A sto se tice cene, mislim da su Netdokumenti mnogo jeftini. Nisam vlasnik kompanije i ne znam koliko bi trebalo odvojiti na ovakvo resenje, ali sam sigurna da su troskovi u klasicnom poslovanju vec mnogo veliki... koliko para samo agencija u kojoj radim daje na papire, odrzavanje stampaca, boje i sl. Da ne pricam o HR sektoru koji o ovom resenju sanja vec godinama. Istina je da se "cloud" sad koristi za gomilu resenja koja vec postoje, ali to je ok... sve je dobilo jedinstven naziv!

Jelena

pre 12 godina

Ovakav sistem poslovanja ce nesumnjivo doci i kod nas, pitanje je vremena. Dosao je Coming/Telekom, EUnet/Telenor kao IaaS resenja. Dobro je da ipak postoje nase kompanije koje nude Saas resenja kao to sto ste Jovana naveli. Koliko shvatam NetDokumenti su sistem za online upravljanje dokumentima /document management. To je resenje koje ce pre ili kasnije svima trebati, usteda vremena i smanjenje troskova... ali da ne pricamo koliko se svet okrece ocuvanju sredine, manje stampanja a i haosa u kancelarijama. Eh, jedva cekam da i moja kancelarija tako zablista iako imamo informacioni sistem on ne resava ovaj problem!

MilosPF

pre 12 godina

Savrsen nacin da Veliki brat konacno dobije uvid u sve sto mislite, govorite, pisete, saljete, primate.
Goodbye privacy, hello 201(198)4!

qnx

pre 12 godina

@Jovana
Upravo ste pokazali cloud u svom najgorem obliku.
(http://www.netdokumenti.com/)
Narocito je intersantan poziv advokatima da svoje predmete prebace na cloud, boze kakva naiva.
Pominje se sigurnost i to na internetu, sto je svojevrsni oksimoron.
NA INTERNETU NISTA NIJE SIGURNO.
Neka vam to bude prva lekcija...

dete 21 veka

pre 12 godina

Privatnost ce uvek moci da se zadrzi, a sigurnost je nesto cemu svi ovi sistemi posvecuju mnogo paznje. Zato kako navodi @net ne moze ovaj softver da kosta 1000e jer se verovatno placa jos gomila cloud usluga da bi taj sistem bio odrziv (sertifikati za sigurnost, elektronski potpis i sl). Ukoliko nije odrziv onda ni ne valja, a sa druge strane sva resenja ovog tipa se unapredjuju konstantno.. i to ima cenu. Netdokumenti koji se ovde spominju deluju kao jedan sasvim solidan sistem koji pruza neke mogucnosti koje erp sistemi npr nemaju. A sto se tice cene, mislim da su Netdokumenti mnogo jeftini. Nisam vlasnik kompanije i ne znam koliko bi trebalo odvojiti na ovakvo resenje, ali sam sigurna da su troskovi u klasicnom poslovanju vec mnogo veliki... koliko para samo agencija u kojoj radim daje na papire, odrzavanje stampaca, boje i sl. Da ne pricam o HR sektoru koji o ovom resenju sanja vec godinama. Istina je da se "cloud" sad koristi za gomilu resenja koja vec postoje, ali to je ok... sve je dobilo jedinstven naziv!

nenad

pre 12 godina

najobicnije pomodarstvo. proglasimo jednu prastaru ideju super-originalnom i kazemo da svi prelaze na to i da se bez toga ne moze ziveti ... to ce trajati dok se trziste ne zasiti, a onda ce smisliti novi trend. recimo, imajte opet sve lokalno :)

net

pre 12 godina

@Jelena Ja sam za diplomski radio slicnu aplikaciju (online file system, komentarisanje, messaging, upload, lockovanje...), sigurno jednostavniju ali dosta slicnu ovome.Mogu ti reci da takva app kosta do 1000e + hosting 100e/god i dobijas svoj sopstveni cloud. Koliko vidim ovi naplacuju 100e mesecno. Danas se svasta smatra cloud-om.

Veljko

pre 12 godina

Kakva glupost je ovaj cloud. Ovo me podseca na flash koji kada se pojavio bila tolika prica oko njega a videlo se da je jako lose i trapavo resenje.

Hoce da nateraju vlasnike informacija da ih drze virtuelno negde pa ako pukne net onda da im to debelo naplate ili da ih ucenjuju. O sigurnosti je smesno i pricati.
Pa kome cete pre da verujete nekom tamo na drugom kraju sveta koga niste ni videli ili sebi.

Sami cuvajte svoje podatke. Kriptujte sve da ne bi mogao niko da cita i to je to. To je najsigurniji nacin.

nevernik

pre 12 godina

Neverovatno je koliko ima marketinskih zabluda u celom tom cloud-u i koliko zapravo visoki IT menadzment vuce svoje kredencije iz cistog biznisa bez ikakve tehnicke pozadine. Sama cinjenica da preko 50% ispitanika favorizuje "private cloud" govori o tome koliko se malo u stvari razumeju u osnove svog posla. Private cloud nije nista drugo do pandan svojevremenim intranet web aplikacijama, u osnovi instanca veceg cloud resenja instalirana na serverima kompanije, po troskovima identicna kupovini i odrzavanju ISV resenja samo uz bespotrebno ogranicavanje funkcionalnosti da bi se zadovoljio web format. Svi moji klijenti koji su presli na cloud sistem su bili PRINUDJENI da promene manji ili veci deo svojih poslovnih procesa da se prilagodili "one glove fits all" ponudi cloud provajdera i to je surova realnost koju ti IT menadzeri ne spoznaju dok ne bude kasno. Nije sve u krajnjem bilansu IT odeljenja, postoji nesto sto se zove produktivnost cele kompanije i u krajnjoj liniji upotreba tehnologije da se implementiraju procesi koji bi izdigli kompaniju iznad konkurencije. IT menadzeri su prilicno slepi za to i ako njihovi nadredjeni nisu u stanju da ih zauzdaju isti su u stanju da prilicno zakopaju svoje firme tehnoloski zarad jednokratnog godisnjeg bonusa.

vlajko

pre 12 godina

Da ozbiljne firme drze svoje poverljive i kriticne poslovne podatke u cloud-u ,"oblaku", je totalno neozbiljno.
A svi ti nazovi IT menadzeri su obicni IT manekeni.
Cloud ima mozda smisla za nebitne i nevazne stvari tipa social network, foto albumi, muzicke i druge aplikacije za gubljenje vremena kao i razne druge mobilne gluposti.

JJ

pre 12 godina

Voleo bih da navedete ponekad konkretne primere upotrebe clouda u poslovanju i koje su prednosti a koje mane. Malo mi je cudno zašto se odjednom pravi tolika fama oko svega toga jer se to vec odavno koristi za mnoge stvari. Uostalom zar nije i email cloud? Jos nisam video ovde ozbiljan tekst o tome. Mislim da je vise izlišno govoriti da li se koristi cloud i da li je potreban kad je to vec deo svakodnevice. Najbolji deo clouda po meni je sto vam omogućava povezivanje vise pc-a i telefona u jednu celinu. Gotovo je nemoguce danas efikasno poslovanje bez konstantne sinhronizacije svih uređaja. Ono sto mene trenutno najvise brine je bezbednost podataka (kao i nemce i engleze) jer smo vec imali primere curenja privatnih informacija na webu sa raznih cloud servisa, a onda i sira primena i vise funkcija. Pun razvoj clouda ce doci tek sa uvođenjem znatno bržeg interneta na cemu se trenutno i radi. Ono o cemu se malo prica je da bi cloud servisi koji ce se verovatno u dobroj meri zasnivati na subscription-u mogli da nanesu ozbiljan udarac pirateriji kakvu danas znamo koja se zasniva na krekovanju softvera koji se stavlja na računar. Moram da priznam da me to malo i brine jer nisam toliko bogat da mogu da platim bas sve sto me zanima, mada kompletan prelazak na cloud se sigurno nece desiti bar sledećih 5 godina. Mislim da ovu ideju najvise gura Google i da ce prvi veliki korak biti sire uvođenje Chrome OS-a koji ce se gotovo u potpunosti zasnivati na cloudu.

Goran

pre 12 godina

Cloud 2014 glavna platforma ? Jedino ako je vecina IT menadzera masovno poludela. Internet je sam po sebi inherentno nesiguran. Cloud bi taj problem jos mnogostruko pogorsao (kao da nema dovoljno problema). Posto bi podaci ogromnog broja firmi/korisnika biti gusto skoncentrisana na cloud serverima (narocito kod outsourcing cloud firmi, sto radi vecina firmi), potencijalna steta jedne jedine uspesne penetracije od strane hakera/crackera moze biti ravna katastrofi. U hakerskom miljeu je vec iskovan izraz za to - "hyperjacking".

nevernik opet

pre 12 godina

Evo bas danas citam malo ozbiljnije kritike o cloud-u u sferi upotrebe istog za disaster recovery, tako da primite ovaj link kao konkretnu kritiku pomenutih IT menadzera iz ovog teksta:
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/2095175/firms-lack-faith-cloud-security

EU Citizen

pre 12 godina

Ma kakv crni cloud, možda za kompanije koje operišu ogromnom količinom podataka sa niskim stupnjem poverljivosti, ali ja kad imam bilo šta iole važnije ne volim ni da stoji u sobi koja ima priključak za internet, a kamoli u cloudu :))) Nisam inženjer, ali se internetom i kompjuterima bavim i privatno i profesionalno već par decenija, i, premda su outsourcing i fokusiranje na osnovnu delatnost u što većoj meri važan deo moje poslovne filozofije, to je jedna od retkih stvari koju nikada ne bih outsourceovao, jer ako vaš posao u nekim aspektima zavisi od poverljivih informacija koje konkurencija (a povremeno ni razna državna njuškala, barem dok stvar nije završena i temeljito "ispeglana" s pravnog i knjigovodstvenog gledišta :)) ) nikako ne bi trebalo da sazna, onog trenutka kada ste izašli na mrežu njihova je sigurnost (koja nije apsolutna ni bez toga, čim napuste vašu glave :) ) već samim tim činom ozbiljno kompromitovana. Možda sam paranoik, ali znate onu staru: to što ste paranoik ne znači da vam ne rade o glavi... :)))

Zivadin

pre 12 godina

Mogu samo da čestitam čitaocu "nevernik" jer sve što je rekao je tačno.
Inače, radim u velikoj kompaniji koja već ima svoju verziju clouda - koristi S.A.P. - koji se praktično izvršava na serverima "tamo negde" u vlasništvu kompanije dok se klijentski deo aplikacije izvšava u okviru IE.
Mogu vam reći da rešenje nije loše, odrađuje svoj posao, ali određeno čekanje postoji skoro bez obzira ne brzinu linka - ubrzanjem interneta, to će se rešiti.
Zašto smatram da je Cloud loš? Sve što budete želeli da rešavate u sistemu, moraćete da kontaktirate Outsourcing kompaniju koja vam održava taj cloud. Oni imaju svoje rokove reagovanja na zahtev koji često nisu u skladu sa vašim željama. Direktno zavisite od postojanja internet linka odnosno zakupljenih vodova i vaša brzina rada na računaru direktno zavisi od toga da li neki zaposleni nešto downloaduje. To će moći da se reši sa QoS ali će se onda morati definisati za svaku aplikaciju posebno:
Na primer, koliko saobraćaja sme da otpadne na Cloud verziju worda, koliko na Cloud verziju Excela, koliko na Cloud verziju digitrona?!?
Onda dolazimo u situaciju da će neko u jednom trenutku odrediti da je Cloud zapravo promašen koncept i uvešće Cloud2: Praktično rad preko Remote Desktopa gde će svako od nas, kad uključi svoju konzolu (jer to neće biti pravi PC) se praktično spajati na neki virtuelni PC i raditi na njemu kao za svojim PC-jem. Ali onda, opet zavisite od linka?
Onda će svakome dodeliti po jedan deo linka (preko QoS-a) odraditi logičku utilizaciju linka (kad neko nije na mreži, kapacitet se dodeljuje drugima i slično). Onda će shvatiti da ni to ne valja jer će biti skupo.
Onda će uvesti Cloud3: Praktično, povratak u osamdesete:
- imaćete lokalni cloud na lokalnim serverima, na njemu virtuelne PC mašine i "nebitne" aplikcije (Word, Excel i sl.) će se izvršavati na lokalnom cloudu da ne ugrožavaju link dok će se bitne (SAP i slično) izvršavati i dalje isto kao npr. sada, iz nekog browsera.
I onda, kada sve to izokrenete, shvatite da BAŠ NIŠTA niste dobili.
Imaćete prividnu uštedu na licencama ali, vidi vraga, pa naplaćivaće vam se licence za virtuelne mašine, licence za svaku instancu virtuelnog Word-a, Excel-a... Dakle, opet sve isto. Na oko.
I šta koa na lokalnom Cloudu zakuca npr. Word? Šta mislite, da li će on zakucati svima ili samo jednoj osobi? Pogađajte dva puta. Jedino ako Cloud ne bude rešen kroz instalaciju sasvim odvojenih virtuelnih mašina?!?!? Koliko ulaganje u server će onda biti potrebno, jer je redundansa apsolutni prioritet kod Cloud-a?
Ali opet, povećava se bezbednost podataka. Kako?
Pa niko neće moći da iskopira baš ništa i odnese kući preko USB Flasha ili CD-a jer će ti uređaji biti veličine kutije šibica sa ekranom i tastaturom i neće imati baš nikakve portove sem za miša/tastaturu/mrežu/monitor.
A ko nam sada brani da kompanije kupuju PC-je koji nemaju ni CD, ni USB ni ništa? Pa niko. Ne prave se iz nekog razloga, ali da kompanije traže, pravile bi se.
I u čemu je dakle poenta Clouda-a?
Na kraju će se svesti na to da je Cloud potreban da bi se smirili kućni korisnici, tj. da bi se apsloutno kontrolisalo koje softvere koriste, kad im je računar upaljen, da im se naplati svaki sekund proveden na mreži zavisno od njihove aktivnosti (koriste li Word ili Excel).
Nadam se samo da će opstati stand-alone operativni sistemi i da ćemo imati mogućnost izbora i u narednim decenijama jer moje slike sa letovanja NIKAD neće biti tamo negde, osim nekih određenih koje kačim na Facebook kao i većina drugih, ali da sve što sam ikad napisao-slikao-downloadovao-isprogramirao... Stoji tamo negde zaštićeno samo "zakonima" ?!?!?!?!? Pa da li je pri sebi onaj koji misli da će to ikad iko normalan da prihvati??!!??