Tehnopolis

Petak, 15.04.2011.

09:32

YouTube škola autorskog prava

Kako bi naučio svoje korisnike šta su autorska prava i na koji način se krše, YouTube se napravio 4,5 minutni video u kome govori o njima, ali i mogućim posledicama.

Izvor: B92

Default images

Kroz svet autorskih prava iz YouTubea su odlučili da nas vode likovi Happy Tree Friends serijala. Ali, to nije najzanimljivija stvar vezano za ovaj video.

Naime, gledanje će biti obavezno sa sve one koji su objavljivali zaštićeni sadržaj bez dozvole ili na drugi način kršili nečia autorska prava.

Kako će ih YouTube naterati? Tako što će nakon dobijanja opomene, a pre dobijanja mogućnosti da ponovo postave neki video morati da uspešno urade kviz čija pitanja se odnose na materjal objavljen u videu.

Osim ovoga, YouTube je pokrenuo i Copyright Centar, koji će korisnicima pomoći da nauče šta su autorska prava i kako da se ponašaju u skladu sa njima.

"Zakon o zaštiti autorskij prava može biti komplikovan, a edukacija je najvažnija da bi se osiguralo da naši korisnici razumeju pravila i ponašaju se u skladu sa njima. To je razlog zbog kog lansiramo novi tutorijal i redizajnirani centar za pomoć oko autorskih prava", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Osim toga, neki stari prekršaji mogli bi, nakon pohađanja YouTube škole, biti izbrisani korisnicima kod kojih je u prethodnom periodu zabeleženo dobro vladanje.

Ideja je svakako zanimljiva, ali se o motivu može diskutovati. Verovatno većina onih koji postavljaju tuđa autorska dela na ovaj servis znaju da time krše nečija autorska prava i upoznati su sa mogućim posledicama.

Sa druge strane, ukoliko su na ovaj način upozoreni i Google ih je naterao da potvrde da znaju šta čine, pretpostavka je da će odgovornost i moguće tužbe ići direktno na njihovu adresu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

12 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

20 h

Podeli: