Najbrži internet na svetu u polarnom krugu

Žitelji ostrva Svalbard, na pola puta između Norveške i Severnog pola, imaju pristup fiber-optičkoj mreži koja omogućava 10 gigabita u sekundi s potencijalom instalacije od 2.500 gigabita u sekundi.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Politika

Petak, 04.04.2014.

12:21

Default images

Na malom ostrvu Svalbard u polarnom krugu, na pola puta između Norveške i Severnog pola, nema tekuće vode ili drugih povoljnosti savremenog sveta, polarnih medveda ima više nego ljudi, ali tamošnji stanovnici imaju pristup jednoj od najbržih internet veza na svetu.

Žitelji Svalbarda nemaju mnogo toga na raspolaganju, ali kad je reč o internetu imaju pristup fiber-optičkoj mreži koja omogućava 10 gigabita u sekundi, s potencijalom instalacije od 2.500 gigabita u sekundi.

Kako piše reporter WSJ-a, a prenosi Beta, u maloj kući Sveina Nordahla sve bruji od aktivnosti, iako živi u mestašcu Bjerndalen sa samo nekoliko kućerka i gde se preporučuje da se za udaljavanje od kuće ponese puška zbog polarnih medveda.

Nordahl (64) tako satima uživa u internet vezi 10 do 20 puta bržoj nego u kopnenom delu Norveške. Generator na dizel obezbeđuje struju za njegovu kuću i posebno za kompjuter, s kapacitetom od 43 terabajta na koje može da smesti čak 60.000 filmova u visokoj rezoluciji.

Jedan od tamošnjih operatera je fiber-optičkim kablom prvo povezao svako domaćinstvo u Longjerbjenu, najvećem mestu na Svalbardu, u kojem živi oko 2.000 ljudi. Time je međutim izostavljen Nordahlov zaselak Bjerndalen, ali je on bio uporan da dobije optičku vezu do svoje kuće, što je provajder i obezbedio posle peticije.

WSJ piše da Nordahlov stav da ima pravo na bolji internet potiče iz činjenice da je državljanin Norveške koja je jedna od najbogatijih država na svetu s obezbeđenim uslugama za svojih pet miliona stanovnika, bez obzira na to u kojem kraju živeli.

Norveška ima suverenitet nad Svalbardom, ali prema sporazumu iz 1920. godine pravo na komercijalne aktivnosti na tom arhipelagu imaju 42 zemlje, dok Norveška može da ubira porez samo za finansiranje lokalnih usluga stanovnicima, među kojima ima i Rusa, Ukrajinaca, Šveđana, ali i Tajlanđana.

Brza internet mreža ne pogoduje samo malobrojnom stanovništvu, već i kompanijama koje se bave trgovinom preko Arktika ili turističkim plovidbama.

Na Svalbardu je i satelitska stanica Norveškog svemirskog centra, pošto velika geografska širina – blizu Severnog pola, omogućava svim satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti da koriste jednu zemaljsku stanicu.

Izvor: Politika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: