Skidanje filma za 5 sekundi?

Kompanije IBM i MediaTek udružile su snage i krenule u razvoj ultra-brzog čipa koji bi omogućavao transfer filma visoke definicije i to do 100 puta brže od današnjeg Wi-Fi standarda.

Priredila: Tijana Todorović

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

18:53

Default images

Kao primer šta će nam ponuditi nova tehnologija IBM navodi transfer filma od 10GB za koji je danas, uz prisutnu WiFi tehnologiju, potrebno oko 10-ak minuta. Nova tehnologija, koju IBM razvija u saradnji sa tajvanskim proizvođačem čipova MediaTek, omogućiće da taj isti film prenesemo za samo 5 sekundi.

U pitanju je mmWave radio tehnologija koja funkcioniše na najvišim frekvencijama radijskog spektra koje dopuštaju brz prenos ogromnih količina podataka, a reč je o korišćenju frekvencijskog područja od 60 GHz. Visoke frekvencije, kao 60 GHz imaju veći "bandwith", odnosno, na ovaj način moguće je da se prenese mnogo više podataka, nego što je to moguće korišćenjem nižih frekvencija koje većina današnjih bežičnih mreža koristi (na primer popularnih 2.4 GHz)

Ova tehnologija u kombinaciji sa digitalnim čipom, osim što će nam omogućiti da skinemo film za 5 sekundi, omogućiće i sinhronizaciju različitih uređaja, koja bi se odvijala u deliću sekunde. Time bi razvlačenje žica i silnih kablova za ostvarivanje konekcije sa HD televizorima i drugim uredjajima otišlo u zaborav.

Međutim, s obzirom da prvo treba postaviti nove industrijske standardne neophodne kako bi uredjaji različitih proizvodjača uopšte mogli ovim putem da ostvare uspešnu komunikaciju, čini mi se da ćemo se pošteno načekati dok ova tehnologija udje u naše sobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: