Prvi Google Android mobilni

Kompanija Google je na Svetskom mobilnom kongresu (Mobile World Congress) predstavila mobilni sa novom platformom Android.

Izvor: SEEbiz.eu

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

16:53

Default images

Prvi mobilni sa Android sistemom, poput modela kompanija Texas Instruments i ARM, zasad nedostaje sofisticiranosti, ali još uvek nisu ni namenjeni prodaji, s obzirom da su još uvek daleko od finalne verzije koja bi se trebala pojaviti u drugoj polovini godine.

Google još nije pustio ni konačne specifikacije za Android mobilne telefone, koji bi se trebali upustiti u bitku sa Apple iPhone ili pametnih telefonima koji koriste Windows Mobile ili Symbian platformu. Za razliku od njih, Android je zasnovan na open-source kodu, a Google je za razvoj i proizvodnju okupio tridesetak proizvođača čipova i softvera. Prošle jeseni mnogo prašine digla je neslužbena najava da će Google sam proizvoditi novi mobilni koji će biti direktna konkurencija iPhone-u, pa je objava da se zapravo radi o operativnom sistemu i koaliciji proizvođača bila poprilično razočaranje. Ipak, iz kompanije Google nikad nisu decidirano demantovali da će jednog dana možda i sami krenuti u proizvodnju.

Texas Instruments, najveći proizvođač čipova za mobilne uređaje, izradio je prototip koji nudi 'one button' pristup pretraživanju interneta, e-mail, messaging i video. Na prvi pogled, ne nudi ništa što već nije viđeno, a sama činjenica da je to instalirano u mobilni koji ne pripada u vrhunsku klasu - čini razliku, barem tako kažu u kompaniji Google. Android bi trebao pojednostavniti proces izlaska novih mobilnih i novih aplikacija na tržište, i u tome bi, kažu, trebala biti njegova glavna prednost.

Analitičari smatraju da Google ima veliku šansu, zbog toga što na globalnom tržištu pametnih telefona zapravo nema dominantne platforme. Navedene platforme drže manje od 50 odsto tržišta. Gotovo svaki proizvođač ima svoj operativni sistem i razvoj aplikacija za njih može biti poprilično složen zahtev. Android, s druge strane, dolazi sa paketom svih osnovnih funkcija, a budući da je zasnovan na verziji Linuxa, teoretski bi trebao biti dovoljno otvoren za sve zainteresovane proizvođače aplikacija, pogotovo uzevši u obzir da već na početku postoji prilično velika zajednica koja radi na njegovom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: