Tehnopolis

Ponedeljak, 16.08.2010.

10:05

Wikileaks nastavlja sa objavljivanjem

Organizacija Wikileaks planira da objavi preostalih 15.000 poverljivih dokumenata koji su prikupljeni o američkom ratu u Avganistanu, uprkos snažnom protivljenju Pentagona.

Izvor: B92

Default images

Džulijan Asendž, potparol Wikileaksa, naveo je u saopštenju da je organizacija do sada pregledala oko 7.000 dokumenata, ali i da ne može da precizira kada će dokumenti biti objavljeni.

Ovo objavljivanje biće nastavak prošlomesečne akcije, kada je objavljeno 90.000 ratnih dokumenata u kojima se, između ostalog, navodi koliko je Pakistan, američki saveznik, učestvovao u pobuni u Avganistanu.

Iako objavljena dokumenta nisu novost za one koji su dobro upoznati sa situacijom u Avganistanu, ista nude mnoštvo detalja o američkoj vojsci i njenom delovanju u ratu.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džim Džons, oštro je kritikovao objavljivanje dokumenata, rekavši da je Wikileaks ovim činom ugrozio nacionalnu bezbednost SAD i da je potencijalno “doveo u rizik život amerikanaca i njihovih saveznika”, a ponajviše živote avganistanskih doušnika.

Iz Pentagona šalju sličnu upozorenje. “Bilo bi to ponavljanje iste greške, koja je već previše života stavila u opasnost”, navodi potparol Pentagona, Goef Morel.

Međutim, deluje da nijedno od ovih i brojnih drugih upozoravanja neće uticati na objavljivanje “spornih” dokumenata.

Asendž tvrdi da organizacija pažljivo proverava dokumenta kako bi bila sigurna da ničiji život ne bude ugrožen, ali isto tako naglašava da će dokumenta biti objavljena bez obzira na pritiske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: