Pet koraka za ljudska prava

Predstavnici UN, EK i Ministarstva ljudskih prava Srbije pozvali su na unapređenje položaja Roma, osoba sa invaliditetom, žena, dece i inficiranih HIV-om.

Info

Izvor: B92

Sreda, 10.12.2008.

12:32

Default images

Učesnici manifestacije "60. godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima - pet koraka u borbi protiv diskriminacije" na Trgu Republike u Beogradu, ukazali su na nezadovoljavajući položaj populacije koja predstavlja najugroženiji sloj stanovništva u Srbiji.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da Srbija "pokazuje veliku svest i nameru da garantuje i štiti ljudska prava", koja po njegovoj oceni zavise od države, ali i od građana.

On je ocenio da je u proteklih osam godina u Srbiji učinjen napredak, ali ne dovoljan, i da najbolju sliku o stanju ljudskih prava mogu dati sudovi, odnosno institucije koje bi trebalo da ih štite.

"Država mora da se reformiše i da shvati da je ona tu da štiti ljudska prava", rekao je Čiplić i poručio da se principi iz Deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima i slobodama moraju ispunjavati svakodnevno i da budu ideja vodilja svakoj vlasti.

Prema njegovim rečima zakon protiv diskriminacije, kao i o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i o postupku priznavanja pravnog subjektiviteta završeni su i uskoro će biti upućeni u proceduru.

Predstavnik Ujedinjenih nacija u Srbiji Lenart Kocalainen ocenio je da je bilo napretka u oblasti zaštite ljudskih prava u Srbiji, ali da postoji prostor za dodatna unapređenja.

Prema njegovoj oceni, Srbija se u pogledu poštovanja prava Roma koji su jedna od najugroženijih grupa, ne razlikuje mnogo od ostalih zemalja u okruženju.

On je rekao da je obaveza vlade, civilnog sektora, ali i međunarodne zajednice da pomogne da se svakodnevni problemi najugroženijih grupa rešavaju.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras izrazio je nadu da će u budućnosti nastaviti da se unapređuju ljudska prava onih koji su najugroženiji.

Dodao je da je uprkos napretku u proteklih 60 godina, u Evropi i u regionu i Srbiji, bilo teških trenutaka koji podsećaju da je borba za ljudska prava svakodnevna i da mora da uključi čitavo društvo, civilni sektor i vladu.

Na današnji dan obeležava se 60. godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: