"Kecmanović se divi Novaku, Federer mu prvi heroj"

Čuveni list "Njujork tajms“ posvetio je priču o teniseru u usponu, momku rođenom u Beogradu, Miomiru Kecmanoviću.

Izvor: SM

Ponedeljak, 20.02.2017.

23:00

Foto: Getty Images

Iako se divi i trenira sa Novakom Đokovićem, njegov prvi teniski heroj bio je švajcarski teniser Rodžer Federer, navodi "Njujork tajms“.

Trinaestogodišnjak je skrenuo je pažnju na sebe i 2016. završio kao prvi junior sveta. Kecmanović je rođen 1999. godine, ali je još kao mali odlučio da napusti Srbiju i preseli se na Floridu, gde mu društvo i veliku podršku pruža tetka.

Kada je promenio sredinu sve mu je bilo čudno – od hrane do jezika, a njegova tetka Tanja govorila je o njihovim početku.

“Svuda smo išli pešice, a to nije lako u Americi“, rekla je Tanja.

Slabo je kuvala, nije znala engleski i nije imala auto. Posle su nabavili bicikl, a tek kasnije su pozajmili kola od prijatelja. Tako je ona postala Mišin menadžer, vozač, kuvar i animator. Članovi akademije su joj pomogli sa dijetom bez glutena i šećera. Bila je zabrinuta jer se njen sestrić posvetio samo tenisu, pa ga je terala da ide u bioskop i na plažu.

Od 13. godine je na IMG Akademiji Nika Bolitijerija, a trener akademije Lambert predviđa mu blistavu karijeru.

On je izuzetan mladić , sa neverovatnim sposobnostima i mislim da će je veliki potencijal“, rekao je Lambert dugogodišnji trener Akademije, gde je Kecmanović pod nadzorom svoje tetke proveo najveći deo svog pubertet.
Foto: Getty Images
“To nije bila laka odluka za moje roditelje, imao sam samo 13 godina, ali mislim da su napravili pravi izbor“, rekao je Kecmanović tokom nedavnog intervjua .

Njegova porodica i nije bila tako obična, pa je ugledni list i o njima posvetio priču.

Majka mu je bila trener koja je radila na njegovoj mentalnoj pripremi, dok je otac odlučivao koje će turnire igrati. Baka je bila zadužena za obrazovanje i kuvanje, a deda ga je vodio na turnire kada su ro ditelji, poznati hirurzi, bili sprečeni.

Na tenis ga je odveo deda po majci Jovan Pavlov, general u jugoslovenskoj vojsci na početku balkanskih sukoba. Postao je poznat po tome što se javno zalagao za mir. Zbog toga su njegove dve ćerke Tanja i Mišina majka Maja morale da se presele iz Hrvatske u Srbiju.

Ugledni list kontaktirao je oca Dragutina, koji je pustio sina u SAD sa samo 13 godina.

“Bilo je veoma teško doneti tu odluku, ali radilo se o Mišinoj sudbini, ne mojoj. Mnogo nam nedostaje. Nekad se zatvorim u sobu, isplačem i posle sve bude OK“, rekao je Mišin otac. Na početku mu je tenis bio izazov. Zbog svog neverovatnog talenta, Kecmanović je često igrao proitv starijih od sebe, a kasnije i sa profesionalcima poput Keija Nišikorija i Maksa Mirnja.

“Pitao sam se šta radim ja u toj grupi. Bio sam toliko nervozan, nisam mogao da prebacim lopticu preko mreže. Maks Mirnji je prvi as s kojim sam sparingovao. Nisam bio dobar na mreži, stalno me je loptica pogađala, ali bilo je to sjajno iskustvo“, dodaje on.

Kecmanović je sada 659. na svetu, a seniorski staž je otvorio titulom na Floridi, gde je dobio trojicu rivala koji imaju više od 21 godine.

Beograđanin je ranije u intervjuu za B92.net govorio je o planovima za budućnost, ciljevima koje je zacrtao, sličnostima sa Novakom Đokovićem, vrlinama i manama…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: