MVB za B92: Advokat je dobar izbor

Proslavljeni holandski reprezentativac Mark Van Bomel u razgovoru za B92 izneo svoje impresije o novom selektoru Srbije Diku Advokatu.

Izvor: MB

Petak, 03.10.2014.

12:12

Default images

Tura Trofeja Lige šampiona posle tri godine ponovo će prolaziti kroz Srbiju.

U tri grada Novom Sadu (14. oktobar), Nišu (15. oktobar), i Beogradu od 17-19. oktobra, biće izložen najvažniji trofej evropskog klupskog fudbala. Uz trofej turu u organizaciji Uni Credit Banke idu i ambasadori koji će u Srbiji biti Dejan Savićević i Dejan Stanković.

Ovog vikenda trofej je izložen u Beču. Tamošnji ambasador je Holanđanin Mark van Bomel, osvajač Lige šampiona sa Barselonom, bivši kapiten Bajerna iz Minhena i osvajč nacionalne titule u četiri različita evropska šampionata.

Gospodine Van Bomel, pre svega hvala vam na izdvojenom vremenu. Verujem da će sve gledaoce u Srbiji interesovati vaše mišljenje o novom selektoru Srbije Diku Advokatu. Dolazi iz Holandije. Šta je to što može da donese našem timu?

"Jako dobro ga poznajem. Trenirao me u reprezentaciji, kao i u mom poslednjem timu PSV Ajndhovenu. On je odličan trener koji ima iskustvo vođenja reprezentacija, Belgiju, Rusiju. Radio je u brojnim klubovima. Mislim da je Srbija napravila dobar izbor njegovim dovođenjem. Nadam se da će te se kvalifikovati za turnir u Francuskoj i da ćete i tamo napraviti dobar rezultat. Da ponovim, on je dobar izbor, iskusan trener i mislim da vam neće biti teško da se kvalifikujete", počinje priču za B92 Van Bomel.
B92
Mnogi kažu da srpski igrači imaju problem sa mentalitetom. Igrali ste samo sa jednim – Matejom Kežmanom. Kako će Advokat da se izbori sa našim mentaliteom, činjenicom da ekipa često ima previše oscilacija, da je 15 minuta fantastična, pa je 15 je nema na terenu...

"U pravu ste. Mislim da Srbija ima mnogo dobrih pojedinaca, ali ako Advokat od njih napravi pravi tim onda imate velike šanse. Nije lako imati 20 dobrih individualaca i napraviti od toga jak tim. Potrebno je neko vreme, ali ako u tome uspe, mislim da će sve biti u redu. Imate veoma talentovanu reprezentaciju koja mora da funkcioniše kao celina. Možda je to bio problem do sada, nisam siguran, ali ako u tome uspe šanse da odete u Francusku su vam velike".

Osvojili ste mnogo trofeja u karijeri, četiri titule u nacinolnim šampionatima i četiri titule. Osvojili ste i Ligu šampiona u Parizu. Da li je to vrhunac vaše profesionalne fudbalske karijere?

"Da. Zato što je to najveća nagrada u vrhunskom fudbalu. Kada to osvojite najbolji ste na svetu. Jer u Evropi igraju najkvaliteniji igrači na svetu. Mnogo je pritiska, ali ako u tome uspete osećate ogromno zadovoljstvo", jasan je Van Bomel.
B92
Igrali ste i za PSV Ajndhoven tokom karijere i 2004. godine vam je malo falilo da stignete do finala protiv Milana. Ispali ste tragično. Koliko je teško klubovima kao što su PSV ili Crvena zvezda da se bore sa desetak evropskih klubova koji dominiraju poslednjih godina. Koliko uvođenje finansijskog fer-pleja može da pomogne da se uspostavi balans?

"Igrali smo 2004. u Beogradu. Izgubili smo 3:2, postigli srećan gol na kraju. U revanšu sam postigao prvi gol iz penala i na kraju smo se kvalifikovali. Zaista je to bio nezgodan dvomeč. Koliko je realno da klubovi iz zemalja kao što su Srbija, Austrija ili Holandija budu šampioni Evrope? Nije preterano. To su male zemlje, veliki timovi imaju najbolje igrače zato što mogu najviše da plate. Mi to u Holandiji ne možemo da pratimo. Najbolji mladi igrači rano odlaze u inostranstvo. Veliki klubovi imaju novac, imaju infrastrukturu i sasvim je normalno da oni na kraju i budu najuspešniji. Ostalima nije lako. Mi smo bili bllizu 2004/2005. Ali problem je i kada napravite dobar rezultat veće sledeće godine iz ekipe vam ode šest ili sedam najboljih igrača. Svako želi da osvoji Ligu šampiona i šansa da se tako nešto uradi je veća u bogatijem i većem klubu, nego recimo u PSV".

Završili ste karijeru. Da li planirate poput nekih vaših saigrača iz reprezentacije i PSV, recimo Filipa Kokua, da se posvetite trenerskom poslu. Da li je to vaša budućnost?

"Želim da budem trener, ali ne znam da li ću biti dobar trener. Zato sada radim na dobijanju licence, a onda ćemo videti. Ako ostvarim ono što je Dik Advokat tokom svoje karijere smatraću se uspešnim", zaključio je priču za B92 Mark van Bomel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: